Доступність посилання

ТОП новини

Газ – народу, але лише на папері


Галина Терещук Львів, 3 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Кращі часи для газової, нафтової та вугільної промисловості Львівщини пройшли, стверджують фахівці. Адже глобальних родовищ, на невеликих глибинах, які були, скажімо у 19-му - початку 20 століття уже немає. Однак цими днями геологи знайшли нове родовище газу у львівських Карпатах і називають його перспективним.

На Львівщині є більше 20 газових родовищ. Цим паливом забезпечують усе населення області. А днями Національна Акціонерна Компанія «Надра України» «Західукргеологія» відкрила у Карпатах нові поклади природного газу. Їх знайшли в одній зі свердловин Сімаковської площі Волосянської ліцензійної ділянки на глибині 880 метрів. За твердженням фахівців, щодоби можна видобувати по 60-70 тисяч метрів кубічних газу. А це в грошах – понад 11тисяч доларів на добу. За даними геологів, нове родовище дасть можливість нарощувати розвідані запаси газу на Львівщині і можливість залучення приватних грошей у геологорозвідувальні роботи.

Такі невеликі поклади на Львівщині відкривають щороку.Невідомо, як розбудують нове родовище приватні особи, які за ним стоять, зазначає заступник директора Львівського газовидобувного управління Роман Дідусь, а тому не можна спрогнозувати, скільки людей матимуть роботу.

Карпатським газом цікавляться навіть китайці

Нині на Львівщині 3 великих підприємства мають ліцензії на видобування газу, але Романа Дідуся хвилюють десятки приватних осіб, котрі отримали ліцензії для пошуку та видобування природного палива. Цікавляться видобуванням газу і громадяни Китаю. У місцеві органи влади подані заяви від приватних структур із проханням виділити землю для пошуку родовищ і видобування газу. А це, за словами Романа Дідуся, руйнування державної галузі непрофесіоналами.

«Однозначно у державній власності мають бути родовища. Зараз панує бардак, після того як понавидавали ліцензій на право видобування газу. Певні люди у державних структурах купуються і видають ліцензії», – зазначає Роман Дідусь.

Експерт із паливно-енергетичних питань, радник Президента Петро Олійник у коментарі Радіо Свобода заявив: «Усі родовища потрібно передавати не олігархам, а віддавати компанії «Львівгазовидобування», щоб газ був у єдиному полі для вирішення соціальних проблем».

На відміну від нафти і газу, каже радник Президента, інвестиції приватного капіталу необхідно залучати у вугільну галузь, тобто відкривати приватні копальні, як це практикують у світі.

Депутати апелюватимуть до Президента і Прем’єра

Найближчим часом депутати Львівської облради звернуться до Президента України та Кабміну з проханням навести лад у газовидобувній галузі. До слова, свого часу Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявляла, що уряд планує проводити відкриті аукціони ефективних родовищ нафти на газу.

Львівські експерти стверджують, що приватні особи зароблять гроші на природних надрах, натомість залишать регіонові численні екологічні проблеми.
XS
SM
MD
LG