Доступність посилання

ТОП новини

Чи домовляться Буш і Путін?


Віталій Портников, оглядач Зустріч президентів Сполучених Штатів і Росії, Джорджа Буша і Володимира Путіна, буде останнім саммітом двох лідерів напередодні зміни влади в Кремлі. Однак саме побачення у Сочі у суботу і неділю має відповісти на питання, наскільки Москва і Вашингтон здатні врегулювати найбільш складні питання двостороннього діалогу зараз, за Буша і Путіна. Або ж ці питання стануть спадщиною для Дмитра Медвєдєва і нового американського президента.

Зустріч президентів Сполучених Штатів і Росії, Джорджа Буша і Володимира Путіна, буде останнім саммітом двох лідерів напередодні зміни влади в Кремлі. Однак саме побачення у Сочі у суботу і неділю має відповісти на питання, наскільки Москва і Вашингтон здатні врегулювати найбільш складні питання двостороннього діалогу зараз, за Буша і Путіна. Або ж ці питання стануть спадщиною для Дмитра Медвєдєва і нового американського президента.

Президенти Буш і Путін у США 1 лютого 2007
Президент Джордж Буш ретельно готувався до зустрічі, яку він сподівається присвятити вирішенню проблеми протиракетної оборони. Як відомо, російське керівництво досить жорстко виступало проти розташування елементів цієї системи у Польщі і Чехії.

Однак напередодні сочинської зустрічі почали з’являтися ознаки того, що компроміс можна знайти. Російську столицю відвідали державний секретар США Кондолізза Райс та міністр оборони Роберт Ґейтс. Невдозі президент Буш ухвалив рішення летіти в Росію. А на Бухарестському самміті НАТО країни-члени альянсу фактично оголосили американський проект справою і своєї безпеки і закликали Росію приєднатися до нього. У Москви є простий вибір – погодитися з цією пропозицією і разом із країнами НАТО побудувати систему оборони проти таких непередбачуваних режимів, як іранський чи північнокорейський. Або ж опинитися на узбіччі світової політики – бо зараз відмову Москви буде важко пояснити логікою.

Москві все одно доведеться домовлятися

Багато що залежить від того, яким кроком бажає закінчити своє президентство Володимир Путін. Саме за його часів антизахідна риторика сягнула небес, в телевізійному ефірі з’явилися штатні пропагандисти, які переконували населення у ворожому ставленні оточуючого світу, були налагоджені взаємини із такими державами, як Іран і Сирія, запрошення до Кремля одержали терористи з ХАМАС…

Разом із цим Путін говорив про необхідність спільно із Сполученими Штатами боротися із терором і переконував світ у власній демократичності. Тепер він може або закінчити президентський термін ефектною домовленістю з Бушем, або виглядати на екранах, як великий патріот і борець із агресивними намірами колеги.

Сказати, що саме обере російський президент, наразі важко. Але ясно, що Москві все одно доведеться домовлятися із Заходом – із Путіним чи після нього…

Матеріали до теми:

•&nbsp Володимир Путін на саміті НАТО: «піррова перемога» чи «дембельський акорд»? •&nbsp Буш і Путін готуються до останньої зустрічі як президенти •&nbsp Переговори НАТО з президентом Росії завершились «позитивно, але без прогресу»; Путін каже, що задоволений, попри наявні розбіжності •&nbsp НАТО пообіцяла Україні майбутнє членство завдяки президентові Польщі – міністр закордонних справ Чехії в інтерв’ю Радіо Свобода •&nbsp Віктор Ющенко переконаний, що в грудні НАТО ухвалить План дій для членства для України

•&nbsp Саміт НАТО в Бухаресті: фотогалерея
XS
SM
MD
LG