Доступність посилання

ТОП новини

Два роки дискусії щодо НАТО, далі – референдум


Тетяна Ярмощук Всеукраїнське волевиявлення щодо вступу країни до Північноатлантичного альянсу може відбутися через два роки, вважає Президент Віктор Ющенко. Він зазначив, що протягом цього часу буде проведений діалог, який потрібен, щоби сформувати загальнонаціональну позицію ставлення до членства України у НАТО. На думку ж колишнього міністра закордонних справ Бориса Тарасюка, референдум носитиме консультативний характер, а рішення щодо вступу України до НАТО може ухвалюватись і без нього. Опозиція наполягає на обов’язковості проведення референдуму і не виключає, що це може стати предметом політичних спекуляцій.


Всеукраїнське волевиявлення щодо вступу країни до Північноатлантичного альянсу може відбутися через два роки, вважає Президент Віктор Ющенко. Він зазначив, що протягом цього часу буде проведений діалог, який потрібен, щоби сформувати загальнонаціональну позицію ставлення до членства України у НАТО. За цей час, вважає Віктор Ющенко, Україна отримає План дії щодо членства в Альянсі та запровадить низку необхідних реформ.

На думку ж колишнього міністра закордонних справ, нунсівця Бориса Тарасюка, згідно з парламентською постановою референдум носитиме консультативний характер, а рішення щодо вступу України до НАТО може ухвалюватись і без нього: «Вашингтонський договорів не містить зобов’язання, так само як і ПДЧ, яке було схвалене у 1999 році, обов’язкової умови проведення референдуму. Референдуми, швидше, винятки, аніж правила. Такі референдуми проводилися лише у трьох країнах, які нині стали членами НАТО: в Угорщині, Словенії та Словаччині. В Словаччині він був оголошений таким, що не відбувся»».

За словами Бориса Тарасюка, питання референдуму – це питання спекуляцій тих політичних сил, які не хочуть брати на себе відповідальності, як політичної еліти ухвалювати рішення.

Опозиція не виключає можливості виникнення політичних спекуляцій

На думку представника Партії регіонів Юрія Мірошниченка, двох років вистачить щоби обговорити питання членства України у Північноатлантичному альянсі. Утім, він не виключає, що це може стати предметом політичних спекуляцій: «Ми повинні проаналізувати всі можливі варіанти, і варіант постійного нейтралітету, і варіант приєднання до НАТО, і варіант участі у структурах колективної безпеки Європи. В першу чергу, тут має бути висловлена порція експертів. Чи будуть готові до такої дискусії наші керманичі? Тут є запитання. Напередодні президентських виборів такі теми, здебільшого стають предметом спекуляцій, а не ґрунтовного і серйозного аналізу».

На переконання політолога Олександра Палія достатньо реально за два роки змінити погляди українців щодо НАТО: «Ми можемо констатувати, що фактично ціль 60-70 відсотків це можливо занадто оптимістично, але 51-55 відсотків підтримки громадян України вступу до НАТО це достатньо реально за два роки».

Олександр Палій в інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що громадян України потрібно переконувати не про те, що НАТО це - не так і погано, а про національні інтереси держави у сфері безпеки: «Національні інтереси це дуже важлива річ і розуміння цих національних інтересів громадянами України це так само дуже важлива річ, яка має вирішуватися в середині країни».

На самміті країн НАТО у Бухаресті Україну та Грузію не приєднали до Плану дій щодо членства у Північноатлантичній організації, утім пообіцяли, що у майбутньому ці країни стануть членами Альянсу. Питання ж ПДЧ планують розглянути на черговому самміті, який має відбутися у грудні. Віктор Ющенко висловив переконання, що тоді НАТО таки ухвалить позитивне для України рішення. Раніше ж Верховна Рада ухвалила постанову у якій йдеться, що вступ України до Північноатлантичного альянсу може відбутися лише за результатами референдуму.

Матеріали до теми:

• Вiктор Ющенко вважає, що всеукраїнський референдум про вступ України до НАТО може вiдбутися у 2010 році • Віктор Ющенко переконаний, що в грудні НАТО ухвалить План дій для членства для України • Україна і Грузія стануть членами НАТО, але наразі не долучені до ПДЧ – рішення самміту Північноатлантичного альянсу • Саміт НАТО в Бухаресті: фотогалерея •&nbspВіктор Ющенко назвав історичним для країни рішення НАТО про те, що Україна буде членом Альянсу •&nbspНАТО відклало розгляд питання про надання Україні та Грузії Плану дій щодо членства на грудень • Конфлікт навколо шляху України і Грузії до НАТО висвітлює розбіжності між «старою» і «новою» Європою •&nbspНа НАТО почекати запропонують Україні і Грузії в Бухаресті •&nbspВічний російський слід у євроатлантичних прагненнях України (Точка зору) •&nbspЄвроатлантичний курс і російський Чорноморський флот: чи можливе співіснування? •&nbspЧи повинне НАТО захищати Європу від енергетичної зброї Москви? •&nbspПрем’єр-міністр Данії: Союз НАТО має знайти щодо України і Грузії компроміс, прийнятний для всіх
XS
SM
MD
LG