Доступність посилання

ТОП новини

На «полі скорботи» у Дніпропетровську створять меморіальний комплекс пам’яті жертвам Голодомору та політичних репресій


Пам’ятник встановлять на 9-му кілометрі Запорізького шосе в обласному центрі. У 1930-ті – 1950-ті роки на цьому місці репресивні органи розстріляли, за різними даними, від 50 до 100 тисяч людей, тут же поховані тисячі жертв комуністичного режиму. Запорізьке шосе у Дніпропетровську називають «полем скорботи».

Пам’ятник встановлять на 9-му кілометрі Запорізького шосе в обласному центрі. Під цей проект уже надали понад 2,5 гектари землі.

У 1930-ті – 1950-ті роки на цьому місці репресивні органи розстріляли, за різними даними, від 50 до 100 тисяч людей, тут же поховані тисячі жертв комуністичного режиму. Запорізьке шосе у Дніпропетровську називають «полем скорботи».

Роботу над створенням пам''ятника розпочав дніпродзержинський скульптор Гарник Хачатрян. Композиція буде вирізана з чотирьох гранітних брил вагою по 10 тонн кожна.

Дніпродзержинський майстер став переможцем регіонального конкурсу на найкращий проект пам’ятника жертвам репресій і голодомору в Дніпропетровській області, який провела обласна влада.

До проектної документації майбутнього меморіалу додана довідка Служби безпеки України про «спецоб’єкт НКВС» – 9-й кілометр Запорізького шосе, визначений як місце поховання політв’язнів, засуджених до «найвищої міри покарання».

Відкрити пам’ятник планують у листопаді.

За даними істориків, на Дніпропетровщині жертвами Голодомору та репресій стало близько мільйона людей. У регіоні, на який припадала чверть непосильного державного плану хлібозаготівель 1932 року, від голоду повимирали цілі села.

2008-й рік в Україні Президент оголосив Роком пам’яті жертв Голодомору.
XS
SM
MD
LG