Доступність посилання

ТОП новини

Політичні ризики чемпіона


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Вашому комп''ютері для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку «завантажити» та вибрати «Save Target As...» або «Зберегти Об''єкт Як...» та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведучий: Роман Скрипін


(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

Роман Скрипін: Найперше питання до пана Віталія: Ви готові до виборів?

Віталій Кличко: Так, я готовий до виборів. Зараз я тільки що приїхав зі штабу. І зараз почався такий гарячий час.

Скажіть, а що буде у разі Вашого програшу?

Віталій Кличко: Я впевнений у тому, що виграю ці перегони.

Це, між іншим, говорять Омельченко, Каськів, Катеринчук – всі, хто висуваються. Юлія Володимирівна переконана у власних силах і теж обіцяє, нібито, висунути кандидата. Я не знаю, наскільки він єдиний…

Між іншим тема єдиного кандидата червоною ниткою сьогодні проведена по всіх ЗМІ. Якщо б Ви дивилися вечірній ефір або слухали вечірній ефір, то ось, власне, глузування на темі відсутності єдиного кандидата є провідним у ЗМІ.

Вас це не дратує?
Віталій Кличко: Тема єдиного кандидата – це дуже важлива тема. І ми бачимо, що кожен день висовуються нові і нові кандидати на цю посаду. Багато людей, кого штовхають на ці кроки якісь амбіції. Але потрібно дивитися реаліям в очі.

На сьогоднішній день є два кандидати, які можуть між собою конкурувати на цю позицію. Це два кандидати, які мають найвищий рейтинг. Це Кличко та Черновецький. Кожен інший кандидат, хто балотується, допомагає Черновецькому залишитися у своєму кріслі.

Багато кандидатів віднімають одне в одного рейтинг і залишають рейтинг, те ядро, яке є сьогодні в Черновецького, те ядро, яке він сформував ще багато років тому, коли, якщо відверто казати, дарував своїм виборцям, сьогодні продовжує це робити, то це ядро залишається. Зовсім інший електорат інші кандидати роздирають між собою.

Так, власне, чому так відбувається? Тому що, якщо подивитися на те, що з’являється в Інтернеті, так звані «фотожаби», досить активно, я маю на увазі, це слухачам поясню, це такі комбінації того, що не існує, тобто фактично певні колажі, то там уже є створений такий колаж, коли є Ваш сіті-лайт або банер «Києву потрібен сильний мер!», а далі така сама обкладинка з обличчям Катеринчука і написано: «Києву потрібен розумний мер!»

Чому так відбувається? От, власне, з Вами воюють, хоча, здається, всі кандидати мали б відповідні «фотожаби» або колажі створювати стосовно свого найголовнішого конкурента, мається на увазі Леонід Черновецький.


Віталій Кличко: На сьогоднішній день дуже багато технічних кандидатів, які розуміють, що вони ніколи не можуть виграти ці перегони, але вони зацікавлені в тому, щоб відтягнути голоси, і роблять це.

В чиїх інтересах це робиться?

Віталій Кличко: Я хочу сказати, що це не таємниця. Кожен це робить в інтересах, якщо технічний кандидат не виконує своє завдання, і робить це в інтересах тих, хто фінансує цей похід, хто зацікавлений у цьому.

Я спілкувався з Миколою Катеринчуком і відверто казав йому, що він має дуже маленький шанс виграти ці перегони, але те, що він робить, він розчищає дорогу Черновецькому…

А хто за цим стоїть? Я розумію, що Катеринчук… Можливо, Катеринчук є й самостійна фігура в цьому, можливо, Катеринчук має мерські амбіції, можливо, Катеринчук спирається на соціологічні дослідження власні, можливо, він там веде перед. Я не знаю, я не можу стверджувати, оскільки я не працюю в штабі Катеринчука. Ми дивимося на те, що на поверхні.

Все ж таки питання: хто може стояти за Миколою Катеринчуком? Хто може стояти за Владиславом Каськівим?

Поки я їхав сюди на ефір, то почув інформацію, що вже й Омельченко висунувся на мери самовисуванцем, як і Віталій Кличко.


Віталій Кличко: Я спілкувався і з Олександром Омельченком і казав: Сан Санич, не треба наступати на ті ж самі граблі, на які ми вже раз…

Він уже наступив, нібито.

Віталій Кличко: На які ми вже наступали на останніх…

Він третій у рейтингу.

Віталій Кличко: …і запропонував з ним об’єднати зусилля. Ну, ми бачимо ті кроки, які він зробив. Тобто, він зробив це.

Все ж таки персонально хто може стояти за тим самим Катеринчуком? От персонально з політиків, які заважають Віталію Кличку перемогти Леоніда Черновецького? Якщо користуватися такою логікою.

Віталій Кличко: Якщо ми відійдемо від логіки чи будемо продовжувати наше спілкування логічно, то в цьому дуже зацікавлений Леонід Черновецький сам.

Підемо далі. Хто може бути кандидатом від БЮТ? І все ж таки чи можна буде домовитися стосовно єдиного кандидата від так званих демократичних сил?

Віталій Кличко: Ви знаєте, дуже важко сказати, тому що кожна сила розглядає Київ як полігон політичний. По-перше, для того, щоб використовувати його у своїх політичних амбіціях, як майданчик для майбутніх виборів.

Я не є членом будь-якої політичної сили, я не є членом будь-якої партії, я відстоюю інтереси киян і балотуюся на цю посаду від киян самовисуванцем.

Ну, так Омельченко так само йде.

Все ж таки хто може бути від БЮТ? І чи можна буде домовитися? Оскільки кандидатури, навіть якщо вони висунуті або самовисуванці, вони можуть бути зняті фактично згодом, і може відбутися об’єднавчий процес уже навіть після 10 квітня або навіть пізніше, перед самим голосуванням, коли знімають кандидатуру на користь там одного визначеного кандидата.


Віталій Кличко: Ну, це процес домовленостей. І ми продовжуємо говорити про ті чи інші питання. Я впевнений в тому, що ми всі зможемо домовитися. Ну, це процес домовленостей.

Знаєте, що політика – це великі торги, це набагато складніше, ніж грати в шахи чи в карти. І, можна сказати, що тут така гра в покер. І багато самовисуванців, які мають дуже маленькі шанси, хочуть себе продати чи виторгувати якісь преференції для себе.

Зрозуміло. Віталій Кличко не дуже хоче торгуватися, наскільки я зрозумів.

Віталій Кличко: Для чого?

Є телефонний дзвінок. Григорій зі Львова.

Прошу, говоріть.


Слухач: Добрий вечір!

Пан Григорій зі Львова. Вчитель фізкультури за освітою.

Три запитання до вашого гостя. Дуже ціную вашого гостя. Молодець!

Перше питання. Здоров’я нації. Українська нація вимирає. Це питання треба буде підняти.

Друге. Круглий стіл з представниками демократичних сил, тобто Юлія Тимошенко і всі ці, що висуваються, щоб пан Кличко зустрівся з ними і поговорив серйозно, сказав: хлопці, не морочте голову демократам, Кличко повинен іти в мери. Тільки спільна команда переможе, зрозуміло, кого.

І третє. У Києві повинні створитися, і у всіх великих містах України, дискусійні політичні міські клуби. До сих пір ні в одному місті України таких клубів немає, де політики, громадськість, лідери партій могли б зустрічатися і обговорювати наші проблеми, тому що ми будуємо громадянське суспільство, а наша влада не підконтрольна громадянам.

Віталій Кличко: Що стосується спортивного питання, то, на жаль, зараз спорт у нас фінансується не так, як хотіли б ми всі. Займатися спортом і бути здоровим – це дуже дороге задоволення для кожного з нас, тому що кожен знає, що не вистачає клубів. А якщо такі спортивні клуби й є, то абонемент у ці клуби коштує не так дешево.

І в цьому напрямку ми працюємо, працюємо з братом дуже багато років. Понад 12 років тому ми заснували фонд, фонд братів Кличків. Зараз з багатьма компаніями ми проводимо багато акцій, які пропонують лозунг «У здоровому тілі здоровий дух!» Ми побудували «Клич друзів». «Граймо разом» називається ця акція. Побудували більше 50 майданчиків по всіх великих та маленьких містах України. У цьому році побудуємо ще 15. Фінансуємо три боксерські турніри, два з них юнацькі.

Працюємо дуже багато в цьому напрямку і робимо альтернативу, альтернативу всьому тому поганому, що пропонує вулиця. Закликаємо всіх бути здоровими, тому що ми і будуємо, будуємо ці майданчики для дітей, тому що кожен з нас мріє бачити наших дітей сильними, здоровими.

Що стосується другого питання, то в цьому напрямку ми також рухаємося. І в площині мас-медіа я багато разів звертався до всіх кандидатів, до всіх політичних сил об’єднати зусилля.

Я дуже радий тому, що депутати ВР проголосували за дострокові вибори Київради та мера. Чому? Тому що всі бачать цей жахливий стан, в якому зараз є наша столиця. Це стосується багатьох напрямків.

На жаль, влада сьогодні у Києві не вирішує ці проблеми, проблеми киян. Місто Київ стає вже не таким зеленим, не таким чистим, не таким комфортним для життя. І ці проблеми, щоденно не вирішуючись, нагромаджуються.

Я хочу сказати, що якщо ці проблеми не вирішувати, то це може бути ефект доміно, коли вибухне одна проблема і потягне за собою багато інших.

Я можу зараз про ці проблеми говорити. Це стосується інженерних комунікацій, це стосується заторів на дорогах, це стосується забудови центральної історичної частини міста, це стосується знесення зелених зон.

І найважливіше, що я хочу сказати. Завтра буде суд. Ми судимося по сесії 1 жовтня минулого року, коли було тільки за декілька годин роздерибанено біля 4% загальної площі міста Києва. Десь за підрахунками експертів, ринкова ціна цієї землі близько 10 мільярдів доларів. Якщо сьогодні кожен отримає від цих 10 мільярдів доларів, то виходить, що кожна маленька дитина та пенсіонери, кожен мешканець Києва може отримати 18,5 тисяч гривень.

Сьогодні мер роздає до одних свят, до інших 100-200 гривень, але решта з цієї суми залишається у когось.

Все ж таки питання було про круглий стіл, але Віталій так невимушено перейшов до того, чим поганий Черновецький.

Ну, чим поганий Черновецький, здається, знає найменша дитина, оскільки це тиражувалося до останнього часу.

Між іншим, зараз воно не тиражується. І це тема наступного питання від мене. Але послухаймо слухача.


Слухач: Добрий вечір!

Григорій Іванович, Київ.

Пане Віталію, в здоровому тілі здоровий дух. Але от казино, гральні автомати — фактично вони деградують людей.У народі кажуть, що це все бізнес Віталія Кличка. Спростуйте, якщо це не так. А якщо так, то так.

Ну, Ви розумієте, наскільки псує імідж Віталія Кличка такий бізнес.

Віталій Кличко: Я хочу сказати, що ніякого відношення до гральних автоматів, до казино я не маю. І дуже багато людей, які спеціально поширюють ці чутки. Я дуже часто чую, чи один, чи інший, чи третій нічний клуб має відношення до мене. Це неправда. Я ніколи не був ні власником, ніякого відношення до цього не маю.

Я впевнений у тому, що в усьому світі є закриті території, де можна грати, грати в гральні автомати. У тих же самих США азартні ігри були заборонені. Тоді, багато років тому, в пустелі в Неваді забудували таке маленьке містечко Лас-Вегас. Сьогодні це мекка, де можна пограти. В інших місцях це заборонено.

Сьогодні Київ у нас, як Лас-Вегас. І це дуже погано. Чому? Бо багато людей і підлітків, які мають можливість, грають в ці автомати і несуть туди останні гроші. Поширюється така думка, що ти можеш виграти дуже великі гроші, нічого для цього не зробивши, декілька монет кинувши в автомат…

Тобто, Ви за те, щоб заборонити гральні автомати та казино в Києві, винести їх за територію міста, створити анклав або там місто-супутник там, де буде це зосереджено. Я правильно зрозумів?

Віталій Кличко: Такого немає ніде у світі. У нас не Київ, а Лас-Вегас.

Тепер, пане Віталію, стосовно того, що я згадав.

Я не знаю, чи часто Ви слухали радіо останнім часом, але там після новин йде така веселенька відбивочка і такий бадьорий голос говорить: «Столичні новини». І доповідає про успіхи КМДА у благоустрої киян.

Непересічний слухач, тобто журналіст, який має до цього стосунок, чітко вирізняє, що це є проплачена реклама під виглядом новин. Відразу після новин. І ясно, що це продукує єдиний центр.

Про Вас не можна тепер побачити матеріалів, якщо ефір відстежувати, моніторити, на центральних телеканалах є певне табу стосовно Віталія Кличка. Це треба визнавати. Це теж є замовлені речі або проплачені. Давайте припускати таку можливість.

Ви щось з цим будете робити чи ні?


Віталій Кличко: Якщо ми будуємо вільну державу, якщо ми будуємо демократичну державу, по-перше, ті журналісти, які працюють на замовлення, вони повинні розуміти, що в такому сенсі ми рухаємося в зовсім іншому напрямку, ніж до європейських стандартів. Європейські стандарти – це свобода слова.

І так, дійсно, я згоден з Вами, дуже багато разів, коли журналісти їхали на ту чи іншу прес-конференцію, то телефонують і кажуть: «Вибачте, будь ласка, наше керівництво… Ми отримали дзвінок і зараз повертаємося». Чому? Тому, що так вирішили.

Доходять чутки, що на деяких каналах є заборона, тільки показувати інші сюжети, одні чи інші сюжети кандидата сьогодні на цю посаду проплачені.

І сьогодні, наприклад, телеканал «Київ» - це як приватний канал пана Черновецького, який фінансується…

Ні. Ну, якщо ми послухаємо радіо «Ера» чи радіо «Континент», то там, я ж кажу, після новин іде приставка буквально до однієї хвилини, де впродовж однієї хвилини розповідають про успіхи команди Черновецького.

Там нікого не обливають брудом. Там говорять: ось ми будемо це виплачувати, ось будуть побудовані такі речі за міський бюджет, ось будуть нові стації метро, ось буде новий трамвай. І все. Це до хвилини. Просто йде реклама київської міської влади.


Віталій Кличко: Так, є така реклама. І ця реклама йде і йде… Це проплачена реклама…

А у Вас є труднощі з розміщенням реклами чи немає?

Віталій Кличко: Є труднощі з розміщенням реклами, тому що зараз ви побачите дуже багато кандидатів на цю посаду ображаються на те, що зараз неможливо замовити бігборди. І 3,5 тисячі бігбордів вже було замовлено паном Черновецьким.

Так що, пан Черновецький добре приготувався? Ви так часто обіцяли дострокові вибори, що змусили його готуватися. Виглядає так.

Віталій Кличко: Ну, пан Черновецький… Хочу сказати, зараз працює дуже професійна команда, яка зараз всім розказує, який він гарний. І, знаєте, дуже багато людей вірять цьому, тому що, як у старі радянські часи, є промивання мізків…

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG