Доступність посилання

ТОП новини

Нова генерація. Чи справді молоде покоління можна вважати втраченим?


Наталка Коваленко, Олександр Лащенко Передчасне статеве життя, раннє знайомство із чаркою та наркотиками. Таким є портрет не такої вже й малої частки сучасної молоді, якщо вірити соціологам. Чи справді молоде покоління можна вважати втраченим, як стверджують скептики?

ГЛАС НАРОДУ:
Яка, на вашу думку, може бути альтернатива алкоголю і наркотикам?
Назар, студент:
- Правильна освітня програма і правильні дії батьків, а також спорт, хоча він і не популярний у нашому світі.
Олена, студентка:
- Я думаю, що спорт – найліпше рішення. Я сама займаюся спортом, не курю, не п’ю і не вживаю наркотиків. А ще коло спілкування.
Микола, студент:
- Потрібно просто показати наслідки від вживання наркотиків, алкоголю та куріння. Альтернатива завжди є.
Олена, студентка:
- Потрібно вибирати нормальне коло спілкування. Ходити в кіно, театри. А ще більше батькам спілкуватися з дитиною.
Микола, студент:
- Батьки можуть тільки направити дитину, але вибір за нею. ЇЇ потрібно привчати до спортивних кружків. Пояснювати, що добре, а що погано.
Вживання наркотиків та раннє статеве життя – проблеми, які розвиваються

Кожен четвертий підліток в Україні не цурається спиртного, більше половини курять або пробували затягуватися
Кожен четвертий підліток в Україні не цурається спиртного, більше половини курять або пробували затягуватися. Такими є результати опитування, проведеного Інститутом соціальних досліджень ім. Яременка за підтримки ЮНІСЕФ. Опитування здійснили в рамках міжнародного проекту Всесвітньої організації охорони здоров’я, здійсненного у 41 країні Європи та Північної Америки. Яким є становище в Україні порівняно з деяким іншими державами стосовно вживання наркотиків, а також раннього статевого життя, розповіла соціолог Ольга Балакірєва:

«Вживання наркотиків стало новою проблемою для України і розвивається у негативному напрямку, ми є серед країн з найбільшим розвитком цієї проблеми. Що стосується раннього початку статевого життя, то є країни, де ситуація ще гірша. Так, наприклад, у Великобританії, окрім раннього початку статевого життя, є вагітність у ранньому віці і небажана народжуваність».

Відсутність державної політики та профілактики

Головний нарколог Міністерства охорони здоров''я України Анатолій Вієвський констатує, що в Україні немає цілеспрямованої державної політики боротьби зі вживанням наркотиків та спиртного.

«Ми не маємо ніякої сформульованої алкогольної і наркотичної політики, і це є, безумовно, одним із чинників. У нас є окремі дії, які часто протиставлені один одному. У цій ситуації, безумовно, квітнуть алкогольні і тютюнові проблеми, бо вони розвиваються так, як їм хочеться, а не так, як хотілося б суспільству. А ще відсутня система профілактичного інформування і навчання населення. Ми цим не займаємося. Ми поки що живемо, по суті, радянськими уявленнями про профілактику як про балачки».

Джеремі Хартлі, представник фонду ЮНІСЕФ, за сприяння якого провели в Україні це дослідження, звертає увагу на роль, що відіграють у рекламі алкоголю відомі серед молоді «зірки».

«Негативний бік медалі – це рекламування відомими людьми продукції, яка має негативний вплив на поведінку молоді. Цих знаменитостей можна використовувати для того, щоб вони будували позитивну модель поведінки для молоді і дітей».

На Дніпропетровщині наркоманія та алкоголізм молодшають щороку

Таким «натюрмортом» у під''їзді уже нікого не здивуєш
Помолодшання таких хвороб як наркоманія та алкоголізм на Дніпропетровщині лікарі спостерігають щороку. Скільки їх – підлітків, що бодай раз куштували або постійно вживають наркотики та алкоголь – точно не знають ані медики, ані статистики. Місцеві медики наразі фіксують випадки хронічного пияцтва і наркоманії: в обласному наркодиспансері торік від алкоголізму лікувались 85 підлітків, наймолодшому було 13 років. Про те, з чого починається потяг до чарки і цигарки, дізнавалася у експертів кореспондентка Радіо Свобода Юлія Рацибарська.

«Пиво та різноманітні бренді-коли зі вмістом алкоголю в молодіжному середовищі зараз не сприймаються як спиртне, а закурити разок-другий „косячок“ з травичкою 12-13-річні вважають цілком безпечним і навіть престижним.

Результати ж конфіденційного анкетування п’яти-шестикласників, яке нещодавно провели в дніпропетровських школах, приголомшили навіть досвідчених лікарів-наркологів. Чи не кожен третій підліток вже стикався з легкими наркотиками, багато хто із них пробували, не змогли відмовитись від пропозиції старшого за віком.

Експерти вважають, що все починається банально — з сигарет. Одурманювання стає звичкою, і замість тютюну в руках підлітка з’являється „косячок“ з травичкою, потім «важчі» наркотики. Медики кажуть, що корінь проблеми передусім слід шукати у лояльності законодавства та бездіяльності влади. Нестійку психіку підлітків виробники тютюну та алкоголю щодня піддають масованій атаці».

Ця ж проблема є гострою і в Латвії

Проблема раннього вживання спиртного та наркотиків є гострою і для Латвії. Перший алкогольний досвід у латвійця, за офіційною статистикою, припадає в середньому на 12.5 років, а міцні напої вперше куштують у 14. Причому кількість дівчат, що вживають алкоголь, навіть вища, ніж юнаків. Як же з цим борються у Латвії, розповідає кореспондентка Радіо Свобода у Ризі Людмила Пилип.

«З огляду на ситуацію, що склалася, у Ризі створений Центр профілактики залежностей ( від тютюну, алкоголю, медикаментів, азартних ігор, наркотиків та Інтернету), мета якого — створення по можливості вільного від цих залежностей суспільства».

Як можна відвадити юних українців від чарки та цигарки?

До того, що кожен четвертий підліток пив не лише лимонад, а половина – курить або пробувала це робити, призвів брак фахівців, котрі б могли достукатися до підлітків, переконати їх у хибності цих захоплень, без пафосу та нудних настанов. Про це говорить голова правління Інституту соціальних досліджень імені Яременка Ольга Балакірєва.

«Хоча система освіти багато чого сьогодні робить, однак ми маємо брак фахівців освіти, хто б міг так працювати з дітьми, щоб це впливало на їхню поведінку. Маємо в спадок від старої системи, коли в стосунках між вчителем і учнем перший завжди правий, а менший – ні. Нам потрібно зараз побудувати партнерські стосунки. У нас є спеціальний напрям, який говорить, як правильно годувати немовля, але жодна організація не готує сьогодні батьків до стосунків з підлітками».

Батогом до тверезого способу життя спонукати важко, вважає відома серед молоді письменниця, співачка Ірена Карпа. Потрібна інша ситуація в суспільстві, щоб у нової генерації був вибір не між повсякденними турботами, байдикуванням і пляшкою з дурманом.

«Я не прихильниця жорстоких методів. У тюрму садити за те, що людина напилася? Ця система застосовувалася лише в Радянському Союзі. Нам потрібно викорінювати причину, а не наслідок. Потрібно, щоб людині було чим зайнятися».

25 % українських підлітків не проти покуштувати спиртне, половина бавиться тютюном, за результатами опитування Інституту соціальних досліджень ім. Яременка за підтримки Дитячого фонду ЮНІСЕФ. Його здійснили в рамках міжнародного проекту Всесвітньої організації охорони здоров’я, здійсненого у 41 країні Європи та Північної Америки.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG