Доступність посилання

ТОП новини

Офіційний Київ – Москві: припиніть погрози на адресу України


МЗС України серйозно стурбоване оприлюдненими останніми днями заявами офіційних осіб Російської Федерації щодо України. У міністерстві вважають, що заяви високопосадовців Росії мають відвертий антиукраїнський характер, піддають сумніву територіальну цілісність України і є прямим втручанням у її внутрішні справи. МЗС у заяві наголошує, що Україна – незалежна держава і самостійно визначає свою внутрішню і зовнішню політику, спрямовану на забезпечення і захист власних національних інтересів.


Міністерство закордонних справ України серйозно стурбоване оприлюдненими останніми днями заявами офіційних осіб Російської Федерації щодо України, мовиться у заяві відомства.

У міністерстві вважають, що заяви високопосадовців Росії мають відверто антиукраїнський характер, піддають сумніву територіальну цілісність України і є прямим втручанням у її внутрішні справи.

МЗС у заяві наголошує, що Україна – незалежна держава і самостійно визначає свою внутрішню і зовнішню політику, спрямовану на забезпечення і захист власних національних інтересів.

В основі зовнішньополітичного курсу України – поглиблення рівноправних та партнерських відносин з усіма країнами, передусім із сусідніми, у відповідності до загальновизнаних норм міжнародного права, зокрема Статуту ООН. Прагненням зміцнити міжнародний мир і безпеку керувалася наша держава, відмовившись від третього у світі ядерного арсеналу. Зі свого боку, ядерні країни, у тому числі і Російська Федерація, надали Україні гарантії безпеки, закріплені у Будапештському Меморандумі 1994 року, нагадує МЗС.

Абсолютно неприйнятним є те, сказано в заяві, що Російська Федерація як одна зі сторін згаданого Меморандуму та постійний член Ради Безпеки ООН, на яку покладається відповідальність за підтримання міжнародного миру і безпеки, вдається до недружніх кроків щодо України, ставить під сумнів її територіальну цілісність і суверенне право ухвалювати рішення щодо власного зовнішньополітичного вибору, наголошує Міністерство закордонних справ України.

МЗС вимагає від російської сторони припинити практику погроз щодо України і дотримуватися положень Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та Російською Федерацією. Цей Договір передбачає, зокрема, зобов’язання щодо взаємної поваги суверенної рівності, територіальної цілісності, непорушності кордонів, незастосування загрози силою та невтручання у внутрішні справи, нагадується у заяві.

Україна вживатиме всіх необхідних заходів, передбачених міжнародним правом, для захисту свого суверенітету та незалежності.

На зустрічі Ради Росія-НАТО 4 квітня в Бухаресті Президент Росії Володимир Путін у розмові з Президентом США Джорджем Бушем нібито дав зрозуміти, що в разі вступу до НАТО Україна може втратити цілісність.

Міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров 8 квітня в інтерв''ю радіо «Эхо Москвы» фактично підтвердив інформацію, оприлюднену в газеті «Коммерсантъ». Крім того, він додав: «Ми робитимемо все, щоб не допустити прийняття України та Грузії до НАТО».

10 квітня Міністерство закордонних справ України направило ноту МЗС Російської Федерації з проханням невідкладно надати роз''яснення російської сторони щодо висловлених позицій Володимира Путіна і Сергія Лаврова про Україну.

11 квітня начальник Генштабу Збройних сил РФ Юрій Балуєвський заявив, що у разі вступу України та Грузії до НАТО Росія вчинить дії, спрямовані на забезпечення своїх інтересів. «Це будуть заходи не тільки військового, а й іншого характеру», – наголосив він.

Матеріали до теми:

• Україна обурена заявою начальника Генштабу Росії генерала Юрія Балуєвського
XS
SM
MD
LG