Доступність посилання

ТОП новини

У Закарпатті знову говорять про повені


Надія Петрів Ужгород, 15 квітня (RadioSvoboda.Ua) – У Закарпатті знову заговорили про повені. Найперше тому, що через сильні зливи в краї суттєво підвищилися рівні води в річках. Такого зростання не спостерігали останні два роки. І саме тому жителів області турбує, що фінансування протиповеневої програми на Закарпатті уряд цього року знизив на 60 %.

Проблема справді актуальна, бо на найближчі два дні в області Управління з надзвичайних ситуацій навіть оголосило штормове попередження з приводу небезпеки підвищення рівнів води в річках. За даними рятувальників, різке потепління призвело до швидкого танення снігів у горах, до цього додалися сильні опади, в результаті останні три дні на найповноводнішій артерії Закарпаття спостерігається підвищення рівня води від півтора до 2,5 метра, а в окремих місцях повенева хвиля сягає й трьох з половиною метрів. На сьогодні ж рятувальники прогнозують підвищення ще й над учорашніми рівнями на метр-два. До чого це може призвести, поки що не прогнозують.

Населення стурбоване

Таке підвищення рівнів води в річках уже призводить до виходу води на заплави, низькі береги затоплюються, і цим переймаються ті закарпатці, які саме в таких долинах мають житлові будинки чи городи. Але більше цього закарпатцям болить інше. Днями область сколихнула інформація про значне урізування фінансування програми протипаводкового захисту: за офіційною інформацією, у Держбюджеті на неї закладено всього 40 відсотків коштів від потреби.

Таке скорочення не дозволить виконувати заплановані роботи із захисту населених пунктів. Проблема і в тім, що обмеження фінансування відбувається останні три роки, і це не може не відбитися на готовності області до повеней. Про це нещодавно говорив і під час робочого візиту до Закарпаття голова Державного комітету з водного господарства Василь Сташук: «Хотілося б, щоб бюджетних коштів було більше, щоб швидше виконати роботи».

Наскільки небезпечним є невиконання заходів програми

За інформацією, яка в мене є, на 2008-й рік законом про бюджет України передбачено виділити 80,9 мільйонів гривень, що становить 40% від суми, яка була передбачена державною програмою на цей рік. Загалом від часу існування цієї програми, з 2001 року, в повному обсязі вона була профінансована лише один раз – у 2006-му році.

Основою програми визначили комплексний підхід до управління паводковим стоком. Передбачалося будівництво 42 протипаводкових акумулюючих ємностей, створення 22 польдерів, реконструкція та будівництво майже тисячі кілометрів дамб, регулювання русел річок на 155 км та багато інших заходів.

Як кажуть спеціалісти, на сьогоднішньому етапі дамби й захисні споруди частково збудовані й мали перейти нарешті до будівництва акумулюючих ємностей та польдерів у гірських регіонах, які б у випадку паводку затримували стік води у річку. Специфіка цих будівництв полягає в тому, що їх не можна перетворювати в довгобуди, а будівництво двох польдерів уже розпочалося.
XS
SM
MD
LG