Доступність посилання

ТОП новини

Київ і Москва домовилися почати консультації щодо намірів України вступити в НАТО


Про це повідомив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров після переговорів зі своїм українським колегою Володимиром Огризком у Москві.

Про це повідомив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров після переговорів зі своїм українським колегою Володимиром Огризком у Москві.

Голова українського МЗС запевнив, що євроатлантичні прагнення України не спрямовані проти Росії ті її інтересів:

«Україна в НАТО – не буде Україною проти Росії. Це аксіома, це та база, на якій будуються і будуватимуться наші відносини. І жодним чином це не має погіршувати і, я переконаний, не погіршить українсько-російські відносини», – заявив Володимир Огризко.

Він наголосив, що Україна не досягатиме власної безпеки за рахунок інших країн і прагне вступити до НАТО, щоб гарантувати собі колективну безпеку.

Водночас Сергій Лавров зазначив: «Гарантії безпеки сьогодні можуть бути найрізноманітнішими без приєднання до того чи іншого блоку – у ситуації, коли ті, хто залишається за бортом цього блоку і не планує до нього вступати, вбачає в ньому загрозу своєї безпеки»

Росія виступає проти приєднання сусідніх України та Грузії до плану дій щодо членства у НАТО.

Начальник Генштабу Росії Юрій Балуєвський наголошував, що у відповідь Росія вдасться до «заходів військового характеру і не тільки».

Матеріали до теми:

• Президент Росії на саміті НАТО не ставив під сумнів суверенітет України – Сергій Лавров • Арсеній Яценюк закликатиме російських парламентарів налагоджувати, а не загострювати відносини • Офіційний Київ – Москві: припиніть погрози на адресу України • Україна обурена заявою начальника Генштабу Росії генерала Юрія Балуєвського • Російський уряд не давав союзові НАТО пояснень, яких заходів може вжити Росія, щоб не допустити вступу України та Грузії • Володимир Огризко: Заява, що Росія не допустить Україну до НАТО, створює негативне тло для розвитку українсько-російських відносин
XS
SM
MD
LG