Доступність посилання

ТОП новини

Коаліційний поєдинок


Тетяна Ярмощук Київ, 16 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Так жити не можна! Це квінтесенція емоційного вибуху, який стався сьогодні в трикутнику Секретаріат Президента – фракція БЮТ – фракція НУНС. Вибух вилився зливою заяв, кожна з яких здатна підірвати і без того крихку урядову коаліцію.

Детонатором сьогоднішнього коаліційного протистояння став законопроект про Кабінет Міністрів, який Верховна Рада почала розглядати зранку. Спочатку бютівець Микола Томенко з парламентської трибуни розкритикував Президента за відсутність співпраці з урядом.

«Виходячи з ситуації, що склалася, ми хотіли б звернутися до Президента і сказати: якщо сьогодні він вважає своїм урядом Секретаріат Президента і РНБО, куди кожного дня переходять міністри з опозиційного уряду, то він повинен мужньо і відверто сказати українському народові, що він не довіряє цьому уряду. Хай відправляє у відставку уряд Тимошенко і працює з новим опозиційним урядом Януковичем», – заявив Томенко.

Далі бютівці пішли на засідання фракції, після чого пролунала безпрецедентна заява. Блок Юлії Тимошенко вважає діяльність Президента «загрозою незалежності України» і він «ганьбить країну». Що ж до відносин Президента та уряду, то, на думку бютівців, критика Глави держави продиктована бажанням перемогти на наступних виборах.

Голова фракції НУНС В’ячеслав Кириленко закликав бютівців не робити різких заяв на адресу Президента. «Можуть бути різні точки зору на те чи інше питання. Особливо, якщо це стосується економіки, соціальної сфери чи системи влади. Але це не означає, що з будь-якого, навіть найменшого приводу потрібно демонструвати демарші», – зазначив він.

Ситуацію врятує виконання коаліційної угоди?

Тим часом, голова Секретаріату Президента Віктор Балога, який учора висловився за відставку економічного блоку уряду, сьогодні заявив, що запорукою єдності більшості є неухильне виконання коаліційної угоди.

А спікер Арсеній Яценюк сказав, що саме він врятував сьогодні коаліцію: «Якби я поставив на голосування зараз закон про Кабмін, завтра б коаліції не було. Тому я ще раз підтверджую свою позицію: я не дам можливості розвалити коаліцію і не дам можливості нікому піти від відповідальності».

У Секретаріаті Президента вважають, що нинішню ситуацію може залагодити нова редакція закону про Кабмін, а на думку соратників Юлії Тимошенко, це можуть зробити зміни до Конституції. Сама ж пані Тимошенко зі Страсбурга висловилася сьогодні за перехід до парламентської республіки. Втім, пізніше уточнила: Президента мають обирати всенародним голосуванням.
XS
SM
MD
LG