Доступність посилання

ТОП новини

У Харківській облраді – конфлікт через присвоєння дисидентові Євгену Анцупову звання почесного громадянина області


Юлія Журавльова Харків, 17 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Харківська обласна рада посмертно присвоїла звання «Почесного громадянина області» політв’язневі Євгену Анцупову. Вшанування пам’яті харків’янина-дисидента не обійшлося без скандалу. Адже ініціаторами такого рішення стали «регіонали», а помаранчеві сили виявилися його супротивниками.

Присвоїти почесне звання дисидентові запропонували депутати від Партії регіонів. На сесію облради запросили і сина Євгена Анцупова Дмитра, який мешкає нині в Німеччині.

Саме туди його батько, історик, а потім автор серії книг про життя політв’язнів, емігрував у 1987 році, коли був звільнений після шести років таборів за станом здоров’я. Анцупова звинуватили в антирадянський діяльності, а реабілітували лише у 1993-му, вже під час незалежної України. Підтвердження своєї реабілітації Анцупов не дочекався: з підірваним у таборах здоров’ям він помер у Німеччині 1994 року.

Слідчим у справі Анцупова у 1980-х був Сергій Стороженко – тепер він заступник голови харківської облдержадміністрації. Оголошення цього факту на сесії, де показали й фільм про дисидента, викликало бурхливі емоції з боку фракцій БЮТ та «Нашої України».

Вшанування пам’яті чи зведення рахунків?

Помаранчеві та «білосердешні» розцінили це як «зведення особистих рахунків» і закликали відкласти розгляд питання. Вони також пригадали, що перед тим, як представити Анцупова до звання, регіонали не звертались ані до Правозахисної групи, ані до Товариства політв’язнів і репресованих.

Однак більшість проголосувала «за». Голова Харківської облради Василь Залигін (Партія регіонів) відкидає обвинувачення в заполітизованості й каже, що бажає лише відновити історичну справедливість.

Син дисидента Дмитро Анцупов каже: він приїхав у Харків, щоб вивчити документи та відновити історію батька. Про помсту не йдеться: «Моїм найбільшим бажанням, найбільшою метою є не включатись до якихось інтриг, в якісь політичні суперечки, а домогтися того, щоб праці мого батька тепер, через тридцять років, були видані в академічній формі».

Сергія Стороженка, якого голова облради запрошував узяти участь в обговоренні, на сесії не було. Як повідомили в приймальні заступника голови обласної адміністрації, сьогодні він у відрядженні в Києві.

Але напередодні Стороженко вже заявив: у радянські часи він як слідчий із особливо важливих справ виконував свій обов’язок і захищав державний лад.
XS
SM
MD
LG