Доступність посилання

ТОП новини

Конституційний Суд не дозволив змінювати Конституцію в обхід парламенту


Із проханням розтлумачити ці питання до КСУ звертався Президент України. За оголошеним у п’ятницю рішенням КСУ, вносити зміни до Основного закону на референдумі можна лише за умови, якщо Верховна Рада ухвалить відповідну процедуру, яка регулюватиме порядок їхнього внесення.


За оголошеним у п’ятницю рішенням КСУ, вносити зміни до Основного закону на референдумі можна лише за умови, якщо Верховна Рада ухвалить відповідну процедуру, яка регулюватиме порядок їхнього внесення.

«Народ як єдине джерело влади в Україні може реалізувати на всеукраїнському референдумі з народної ініціативи своє виключне право визначати й змінювати конституційний лад в Україні шляхом прийняття Конституції в порядку, який повинен бути визначений Конституцією й законами України», – сказав голова КС Андрій Стрижак, оголошуючи рішення.

У той же час судді дійшли висновку, що ухвалені на референдумі рішення є остаточними і не потребують затвердження, в тому числі і Верховною Радою.

Представники опозиції і БЮТ стверджують, що зміни до Конституції може затверджувати лише парламент. Зокрема, лідер бютівців Іван Кириленко заявив: «Конституційний Суд два дні тому ухвалив рішення, що зміни до Конституції на референдумі ухвалюватися не можуть. Вони можуть ухвалюватися тільки у стінах парламенту. Є три розділи, які ухвалюються виключно на референдумі. Якщо до цих розділів будуть внесені зміни, вони пройдуть через горнило всенародного референдуму. А от всенародне обговорення Конституції – це безумовно».

Із проханням розтлумачити ці питання до КСУ звертався Президент України.

У лютому під час відкриття першого засідання Національної конституційної ради Віктор Ющенко заявив, що виступає за обов’язкову участь українців у підготовці та ухваленні нової редакції Конституції.
XS
SM
MD
LG