Доступність посилання

ТОП новини

Парламентська республіка чи коаліція?


Тетяна Ярмощук Київ, 22 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Президентська чи парламентська республіка? Яка з гілок влади зуміє перетягти на себе ковдру повноважень? Це питання дедалі частіше стає лакмусовим папірцем для суперечностей, що існують всередині більшості. А обмін заявами партнерів по коаліції виходить за рамки партнерських стосунків.

БЮТ «створює реальну загрозу територіальній цілісності та державній незалежності України, які на нинішньому етапі може захистити лише дієва президентська влада». Так лідер «Нашої України – Народної самооборони» В’ячеслав Кириленко відреагував на заяву Юлії Тимошенко щодо перетворення України на парламентську республіку. Проте, за словами Ксенії Ляпіної, НУНС не виходить із коаліції: «Якщо вони сподіваються, що ми добровільно вийдемо з коаліції, цього не буде. Ми не вийдемо з коаліції, ми не дозволимо зруйнувати демократичну більшість, ми не дозволимо зруйнувати цілісність держави Україна. Якщо політикум у сьогоднішньому вигляді перейде до парламентської республіки, не буде єдиної об’єднавчої фігури Президента, це наражає країну на небезпеку».

Однак у середовищі НУНСу лунають і гучніші заяви. Представник Народного руху України Іван Стойко заявив, що у разі створення конституційної комісії НУНС порушить питання про вихід із коаліції.

Ким має бути Президент?

Представники ж Блоку Юлії Тимошенко висловлюють подивування заявами нунсівців, і продовжують наполягати на необхідності запровадження парламентської республіки, навіть якщо це ставитиме під питання подальше існування коаліції. «Не може ця людина втручатися у те, як будувати дороги, вирішувати скільки грошей має бути вкладено у сільське господарство чи авіацію, тому що є у нього бджілки і мистецький арсенал. Людина має все таки зосередитися на тому, що він хоче. Нас абсолютно не обходить чи буде коаліція чи ні. Навіть якщо завтра коаліція розвалиться, уряд буде виконувати свої обов’язки», – каже Сергій Терьохін.

Ідею парламентської республіки відстоює і Партія регіонів, і висловлює готовність співпрацювати щодо цього із БЮТом. Олександр Лаврінович заявив: «Ми дуже давно відстоювали позицію просування України до парламентської республіки. Попереду буде дуже нелегка робота і дискусія. Зрештою, парламентська республіка не означає докорінної зміни, вона означає лише те, що буде змінений лише дещо баланс, позиція глави держави, який буде виконувати функції не одного з керівників виконавчої влади, а керівника держави з притаманними йому повноваженнями».

Для ухвалення Конституції у парламенті необхідно 300 голосів. За умови, якщо нинішня коаліції збережеться до моменту ухвалення змін до Основного Закону, то без голосів нинішньої опозиції вони все одно ухвалені не будуть.
XS
SM
MD
LG