Доступність посилання

ТОП новини

У Білорусі засудили 10 молодих опозиціонерів


Валерій Каліновський Суд у Мінську виніс вирок десятьом активістам опозиційних молодіжних організацій. Один із них отримав півтора роки ув’язнення, 7 осіб – обмеження свободи на 2 роки, ще двох – оштрафували на великі суми. Таким чином, після нетривалої відлиги і звільнення кількох політв’язнів під тиском Заходу, кількість політичних в''язнів у білоруських тюрмах знову почала зростати.

Мінськ, 22 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Суд у Мінську виніс вирок десятьом активістам опозиційних молодіжних організацій. Один із них отримав півтора роки ув’язнення, 7 осіб – обмеження свободи на 2 роки, ще двох – оштрафували на великі суми. Таким чином, після нетривалої відлиги і звільнення кількох політв’язнів під тиском Заходу, кількість політичних в''язнів у білоруських тюрмах знову почала зростати.

Мітинг протесту проти ув''язнення опозиціонерів біля суду Центрального району міста Мінська, 22 квітня 2008 р.
Суд Центрального району міста Мінська визнав групу молодих людей винними в активній участі в масових заворушеннях під час несанкціонованої демонстрації дрібних підприємців 10 січня цього року. Всього в цій маніфестації взяло участь близько 5 тисяч дрібних бізнесменів, але засудили молодь, яка повела їх до будинку адміністрації президента Олександра Лукашенка.

Найжорсткіший вирок отримав 20-річний Андрій Кім, якого додатково визнали винним в насильстві над співробітником ДАІ. Його засуджено на півтора роки тюремного ув''язнення. Два активіста отримали великі штрафи, ще 7 – обмеження свободи терміном на 2 роки. Впродовж цього терміну вони обмежені в своїх пересуваннях та мають працювати під контролем міліції і щоденно відзначатися в комендатурі. За порушення цього режиму їх чекатиме тюрма. «Юридичних доказів моєї вини не було пред''явлено»

Підсудні не погодилися з вироками. Один із них Олесь Стральцов заявив: «Я сприймаю вирок як політично мотивований. Юридичних доказів моєї вини не було пред''явлено. Підставою для мого засудження були моя громадянська позиція та політична активність. Очевидно, що вирок був написаний ще до початку слідства та суду».

Іншій засуджений Олексій Бондар заявив після процесу, що буде оскаржувати вирок у Верховному суді та в Європейському суді з прав людини. Але при цьому він, як і решта засуджених, розуміє безперспективність відстоювання своїх політичних прав у сучасних білоруських судах.

Якщо в січні і лютому цього року кількість політв''язнів у Білорусі суттєво зменшилася – на звільнення їх білоруська влада пішли під тиском Заходу, то тепер фактично розпочався зворотній процес.

«Це сигнал Заходу, перш за все, Сполученим Штатам»

Мінський політолог В''ячеслав Оргіш, даючи оцінку черговій судовій хвилі в Білорусі, зауважив: «Влада продовжує пресувати своїх противників, даючи суспільству зрозуміти, що вона контролює ситуацію і буде це робити жорстко, і що немає сенсу чекати на якісь свободи. А з другого боку, це сигнал Заходу, перш за все, Сполученим Штатам, які вимагають звільнення політв''язнів, – що коли вони далі будуть принциповими та непоступливими, то тут знайдуть новий штат політв''язнів. Ось і комплектують цей новий штат».

На думку В''ячеслава Оргіша, сьогоднішні вироки стали черговим аргументом офіційного Мінська в суперечці з Вашингтоном, який запровадив економічні санкції проти Білорусі через небажання Олександра Лукашенка визволити з тюрми його опонента, екс-кандидата на президентських виборах Олександра Казуліна.

Сьогодні ж в Білорусі розпочався ще один кримінальний процес – проти активіста підприємницького руху з Вітебська Сергія Парсюкевіча.
XS
SM
MD
LG