Доступність посилання

ТОП новини

Ведення судочинства українською мовою на всій території України є конституційним і не звужує прав і свобод громадян


Таке рішення Конституційного Суду оголосив у четвер голова КСУ Андрій Стрижак. В рішення зазначається, що Конституція визначає, що державною мовою в Україні є українська. Відповідно до кодексів, адміністративне та цивільне судочинство здійснюється державною мовою, цією мовою також складаються судові документи. Згідно з ухвалою Конституційного Суду, це жодним чином не обмежує права громадян, які не володіють або не достатньо володіють державною мовою, оскільки Конституція гарантує їм право користуватись у судовому процесі російською, іншими мовами національних меншин. Водночас, Конституція не допускає надання переваг громадянам за мовною ознакою.


Таке рішення Конституційного Суду оголосив у четвер голова КСУ Андрій Стрижак.

В рішення зазначається, що Конституція визначає, що державною мовою в Україні є українська.

Відповідно до кодексів, адміністративне та цивільне судочинство здійснюється державною мовою, цією мовою також складаються судові документи.

Згідно з ухвалою Конституційного Суду, це жодним чином не обмежує права громадян, які не володіють або не достатньо володіють державною мовою, оскільки Конституція гарантує їм право користуватись у судовому процесі російською, іншими мовами національних меншин. Водночас, Конституція не допускає надання переваг громадянам за мовною ознакою.

Відповідне рішення суд ухвалив за конституційним поданням 52 депутатів Верховної Ради України й поданням Верховної Ради Криму.

Автори конституційного подання, посилаючись на частину 3 статті 22 Конституції, зазначали, що із внесенням змін до зазначених кодексів про ведення судового провадження українською мовою, звузилися права людини, оскільки за Цивільним процесуальним кодексом 1963 року цивільне судочинство могло проводитися «українською мовою або мовою більшості населення цієї місцевості».

Однак, Конституційний Суд вирішив, що внесені зміни до Цивільного процесуального кодексу не звузили конституційні права й свободи громадян і не обмежили права учасників процесу у використанні рідної мови або іншої мови, якою вони володіють.

У такий спосіб Конституційний Суд вирішив, що оскаржувані положення зазначених кодексів не порушують приписів частини 3 статті 22 Конституції, яка передбачає, що при ухваленні нових законів або внесення змін до чинних законів не допускається звуження змісту й обсягу існуючих прав і свобод.

Нещодавно Прем''єр-міністр Юлія Тимошенко заперечила твердження окремих політиків про нібито утиски російської мови в Україні.

А Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк заявив, що в Україні немає загрози утиску російської мови.
XS
SM
MD
LG