Доступність посилання

ТОП новини

Україна не готова до парламентської республіки, вважає Віктор Ющенко


Розмови про зміну форми правління в Україні не є актуальними, зважаючи на нинішні реалії, заявив Президент. Говорячи про український парламент, Президент запитав: «Чи може нестабільна інституція формувати стабільний національний розвиток? Чи може вона відповідати за політику, за курс стабільності, коли вона сама нестабільна?»

Розмови про зміну форми правління в Україні не є актуальними, зважаючи на нинішні реалії, заявив Президент на щоквартальній прес-конференції в четвер у Києві.

Він зауважив, що парламентська республіка, з одного боку, є верховенством делегованої демократії, але більшість країн століттями ішли до цієї форми правління.

Водночас, говорячи про український парламент, Президент запитав: «Чи може нестабільна інституція формувати стабільний національний розвиток? Чи може вона відповідати за політику, за курс стабільності, коли вона сама нестабільна? Очевидно, ні».

На переконання голови держави, щоб відбулася парламентська демократія без політичної корупції і людей, які відстоюють власні інтереси, має пройти час. «Я б не хотів, щоб ви моє слово зрозуміли, що я проти парламентської демократії і проти парламентаризму – я за, але, знаєте, всьому свій час», – сказав він.

Президент нагадав, що в Україні минулого року вже була загроза, коли влада могла бути сконцентрована в одних руках. «Коли мова йде про парламентську республіку, в дужках треба читати – республіка прем’єр-міністра. І в цьому є велика загроза нашим дітям, нашому майбутньому. Це не та модель, яку можна легко сприйняти», – сказав Ющенко.

Крім того, він зауважив, що партії в Україні ще не структуровані, і їм складно представляти все суспільство.

Водночас Президент сказав, що він особисто виступає за президентську модель правління.

«На моє глибоке переконання, у перехідному періоді, трансформаційному періоді, ефективнішою є президентська форма правління: вона здатна приймати чіткі, ефективні рішення», – сказав Ющенко й додав: «Якби ми мали сьогодні президентську модель, ми були б далеко попереду».

При цьому він зауважив, що президентська модель в Україні не виправдала себе в період 1996–2000 років, тому повертатися назад теж не варто.

З огляду на це голова держави вважає, що в Україні має бути створена система балансів і противаг різних гілок влади.

«Нам треба зробити багато противаг, щоб ми не допустили ні однієї, ні іншої крайності», – сказав він.

Віктор Ющенко також висловився за створення в Україні двопалатного парламенту, в якому нижня палата, наприклад, «з ранку до вечора ухвалювала б закони, в той час як верхня палата розглядала б стратегічні рішення»; водночас такі важливі питання, як бюджет, на його думку, мали б ухвалюватись обома палатами парламенту.

При цьому Президент наголосив, що це лише його власна позиція, котру слід обговорювати.

Матеріали до теми:

• Президент називає парламентську конституційну комісію авантюрною і хоче затверджувати Конституцію на референдумі • Президент має намір ветувати можливий закон про обрання мера Києва у два тури • Віктор Ющенко може знову зупинити земельні аукціони, не віддасть голову Фонду держмайна і своєю критикою дасть урядові крила • Віктор Ющенко хоче влаштувати перший візит наступного Президента Росії саме в Україну
XS
SM
MD
LG