Доступність посилання

ТОП новини

Бути чи не бути Україні парламентською республікою? «ЗА» і «ПРОТИ»


Київ, 25 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Президент висловлюється проти цього. На думку Віктора Ющенка, Україна до цього ще не доросла. А що з цього приводу думають експерти?

Президентська, парламентська чи змішана? Яка із цих форм правління найбільше підходить Україні? Важко мріяти про якусь вищу демократію, ніж парламентська демократія, однак Україна поки що не готова до парламентської форми правління. Так вважає Президент Віктор Ющенко: «Чи може нестабільна інституція формувати стабільний нормальний розвиток? Чи може вона нести відповідальність за політику, за курс стабільності, коли вона саме не є стабільною? Очевидно, ні. Це причинно-наслідковий зв’язок. Для того, щоб устоялася парламентська демократія, про яку ми мріємо, де б не гуляла корупція, де б не сиділи олігархи і не формували свої пакети інтересів, ми не маємо сьогодні незаангажованого парламенту, він у нас політично корумпований».

Україна – неоднорідна країна з великою територією, тож парламентська форма правління їй взагалі не підходить, вважає політичний експерт Олександр Палій. На його думку, у даній ситуації Президент має бути консолідуючою фігурою: «Питання не часу, а питання доцільності такої форми правління. Фігура Президента, незалежно від того, хто на цій посаді перебуває, є певною мірою консолідуючою. Парламентська форма правління підходить більш однорідним країнам, ніж Україна. Необхідний ще один засіб для легітимації державної влади, а Президент і загальнонаціональні вибори Президента є таким засобом».

Гілки влади мають жорстко конкурувати

На думку ж доктора політичних наук Сергія Телешуна, оптимальною формою правління для України наразі є саме змішана система, але із чітко розписаними повноваженнями: «Ми сьогодні повинні чітко розписати, що є Президентові, а що є парламентові. І ці дві структури повинні жорстко конкурувати, не виходячи за межі правового поля. Сьогодні парламент може набрати повноваження. Але чи довіряють йому громадяни? Чи він є реальним відображенням українського суспільства? Ні. Як і питання щодо Президента. Сьогодні і парламент, і Президент вийшли за межі правового поля. Сьогодні більш працюють політичні домовленості, ніж конституційні засади».

Тим часом, в українському політикумі триває війна за нову Конституцію, а саме, за розподіл повноважень. Соратники Президента висловлюються за президентську форму правління, а Прем’єр Тимошенко та представники Партії регіонів відстоюють ідею парламентської республіки.
XS
SM
MD
LG