Доступність посилання

ТОП новини

«Вишеградська четвірка» підтримує євроатлантичні прагнення України. Угорщина вже за ПДЧ


Сергій Драчук Прага, 25 квітня 2008 (RadіoSvoboda.ua) – Міністри оборони Чехії, Словаччини, Польщі й Угорщини підтримали прагнення України приєднатися до євроатлантичних структур. Чотири середньоєвропейські країни, члени так званої «Вишеградської групи», у п’ятницю, виступили за вступ України і до НАТО, і до Європейського Союзу. Цього разу й Угорщина проголосувала «за».

Приєднання України до Плану дій для членства в НАТО зміцнить політичну і безпекову співпрацю Києва з Північноатлантичним союзом, заявили міністри оборони країн «Вишеградської четвірки» на сьогоднішній зустрічі в чеській столиці Празі.

У середу на засіданні «Вишеградської четвірки» в складі міністрів закордонних справ теж підтримали приєднання до Плану дій для членства в НАТО України, а також Грузії.

На обох зустрічах – і в середу, і сьогодні – представники Угорщини приєдналися до своїх колег у підтримці Києва на шляху до НАТО.

А от на нещодавньому саміті Північноатлантичного союзу в Бухаресті, де Україні з Грузією так і не надали План дій для членства, спостерігачі назвали примітною відсутність Угорщини серед нових середньо- і східноєвропейських членів НАТО, які разом зі США й Канадою домагалися цього.

Тоді оглядачі звертали увагу, що ліві уряди цієї країни – і попередній, і нинішній – тяжіють до більш дружніх стосунків із Росією, ніж в інших державах регіону, і легше піддаються на економічне лобіювання Москви.

У заяві за підсумками сьогоднішнього засідання міністри оборони підтвердили наміри й надалі підтримувати зусилля України на приєднання до Плану дій для членства в НАТО та її подальшого вступу до Північноатлантичного союзу.

«Вишеградська четвірка» також обіцяє далі допомагати Україні в проведенні реформ задля приєднання до євроатлантичних структур.

У цій зустрічі брав участь і міністр оборони України Юрій Єхануров.

Україні важливі досвід і допомога

Серед результатів сьогоднішньої зустрічі – й те, що на початку червня за допомоги Чехії в Дніпропетровську відкриють центр інформування про НАТО, повідомив Юрій Єхануров після її закінчення.

Голова українського оборонного відомства подякував міністрам оборони країн «Вишеградської четвірки» за допомогу, яку вони надають для інформування українського суспільства про НАТО.

Україна дуже зацікавлена у використанні досвіду країн «Вишеградської четвірки» щодо інтеграції в євроатлантичні структури, сказав Юрій Єхануров.

Він додав, що для України досвід сусідніх країн надзвичайно важливий – адже, за його словами, «багато хто знає, що і як має бути, але мало країн знають, як це зробити».

Український міністр нагадав, що всі країни «Вишеградської четвірки» свого часу пройшли той шлях, який необхідно пройти й Україні.

А з колегою з Угорщини він підписав Програму розвитку співпраці між міністерствами оборони двох країн на 2008–2010 роки.

«Вишеградська четвірка» підтримала Україну й на шляху до ЄС

Ці ж чотири країни разом зі Швецією в середу також висловилися за інтеграцію України до європейських структур.

Голова зовнішньополітичного відомства України Володимир Огризко, який брав участь у тій зустрічі, назвав її результати «дуже позитивними».

Держави «Вишеградської четвірки», Швеція і Україна сподіваються, що нинішній темп переговорів між ЄС і Україною приведе до того, щоб Київ якнайшвидше уклав із Євросоюзом угоду про привілейоване партнерство, мовиться в спільній заяві міністрів цих країн.

Вони вважають, що таку угоду можна було б укласти протягом головування в ЄС Чехії в першій половині 2009 року. Після Чехії це головування перебере на півроку Швеція.

«Ми вважаємо, що до європейських прагнень України треба поставитися позитивно і використати їх для просування політичних і економічних реформ», – заявили міністри.

«Вишеградська п’ятірка»?

На сьогоднішньому засіданні «Вишеградська четвірка плюс Україна» Юрій Єхануров запросив керівників військових відомств країн «четвірки» взяти участь у міжнародній конференції, яка присвячена проблемам реформування Збройних Сил України і відбудеться в Києві наприкінці травня.

Звертаючись до керівників оборонних відомств Польщі, Словаччини, Угорщини і Чехії, Юрій Єхануров запропонував замінити словосполучення «Вишеградська четвірка плюс Україна» на «Вишеградська п’ятірка».

Ці слова тим часом залишилися словами. Але високі українські урядовці вже давно ведуть мову зі своїми колегами з чотирьох середньоєвропейських держав про те, щоб Київ міг долучитися до їхньої регіональної співпраці в найрізноманітніших галузях як повноправний учасник.

«Вишеградська четвірка» середньоєвропейських держав виникла ще як «трійка» 1991 року, коли тодішня Чехословаччина, Польща й Угорщина підписали декларацію про співпрацю на шляху до європейської інтеграції в угорському місті Вішеґраді.

Відтоді зустрічі цього об’єднання відбуваються регулярно на різноманітному рівні – голів держав, голів урядів, міністрів, начальників генеральних штабів, голів Верховних судів тощо.

Саме в Вішеґраді, який був у 14-му столітті угорською столицею, кілька разів збиралися в 1330-х роках королі Угорщини, Чехії й Польщі, щоб домовлятися про мир між своїми країнами й співпрацю між ними.
XS
SM
MD
LG