Доступність посилання

ТОП новини

На Дніпропетровщині стартував проект з увічнення пам’яті маловідомих та незаслужено забутих земляків


Ці люди, кажуть організатори, були патріотами України, тому їхні імена радянська історіографія навмисно витіснила з пам''яті краян.

Ці люди, кажуть організатори, були патріотами України, тому їхні імена радянська історіографія навмисно витіснила з пам''яті краян.

До 2010 року ініціатори акції, серед який історики та краєзнавці, планують увічнити 37 імен дніпропетровців, встановивши меморіальні дошки та барельєфи на будівлях, де вони мешкали чи працювали.

Наразі місцевий живописець Олександр Бородай передав до Художнього музею 10 своїх широкоформатних ескізів майбутніх меморіальних знаків. Після затвердження художньою радою їх реалізують у бронзі та граніті.

Організатори акції мають намір почати встановлювати дошки та погруддя вже влітку. Перша з’явиться на будівлі середньої школи №33, де раніше була Маріїнська жіноча гімназія, – в пам''ять про засновників, українських педагогів Олександру Риндовську та Андрія Понятовського.

Гідними вшанування також вважають письменників Андріана Кащенка та Валер’яна Підмогильного, історика Дмитра Яворницкого, архітектора міста Дмитра Скоробогатова, купця й архітектора Володимира Хренникова, інженера Петра Фетисова та багатьох інших людей, про яких чимала частина земляків навіть не чули.

Окрім відродження історичної справедливості, встановлення меморіальних знаків має ще й похідну мету: у такий спосіб краєзнавці сподіваються завадити знесенню старих споруд і незаконній забудові центру міста.
XS
SM
MD
LG