Доступність посилання

ТОП новини

Україна й Росія розраховують домовитися про постачання газу в Україну і його транзит до Європи на термін у більш як 10 років


Прем’єр-міністри України й Росії Юлія Тимошенко й Віктор Зубков після засідання Комітету з питань економічної співпраці Українсько-російської міждержавної комісії в понеділок у Києві також висловили сподівання, що сторонам вдасться створити прозорі умови роботи в газовій сфері. Водночас Юлія Тимошенко повідомила, що Україна повернула Росії всі борги за газ.

Прем’єр-міністри України й Росії Юлія Тимошенко й Віктор Зубков після засідання Комітету з питань економічної співпраці Українсько-російської міждержавної комісії в понеділок у Києві також висловили сподівання, що сторонам вдасться створити прозорі умови роботи в газовій сфері.

Водночас Юлія Тимошенко повідомила, що Україна повернула Росії всі борги за газ.

«За ці три місяці ми змогли вирівняти відносини, підписати нові контракти, вийти практично на прямі відносини. І на сьогоднішній день ми відправили останню платіжку, яка повністю гасить борги за природний газ. На цей момент можна сказати: Україна розрахувалася за всіма своїми зобов’язаннями», – заявила Тимошенко.

Її російський колега Віктор Зубков позитивно оцінив вирішення газових питань між Україною та Росією.

«Звісно, це дуже добре. Це відкриває для нас із вами шлях для подальшої солідної взаємодії в газовій сфері, дасть змогу вибудовувати наші відносини на багато-багато років уперед. Може, навіть, на довгострокову перспективу – 8–10 років наперед – зі зрозумілими прозорими контрактами на постачання газу і транзит територією України», – сказав Зубков.

Укладання довгострокової угоди в газовій сфері є одним із 10 пріоритетів розвитку економічної співпраці між урядами України і Росії, які передбачає підписаний сьогодні протокол. Крім того, пріоритетним для урядів є, серед іншого, створення торговельного простору між двома країнами з урахуванням правил СОТ, розвиток співпраці в атомній енергетиці, розвиток спільних проектів в авіабудуванні та співпраця в космічній промисловості.
XS
SM
MD
LG