Доступність посилання

ТОП новини

Проблема розширення НАТО стало однією з найгостріших для Європи після початку війни в Іраку (огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 28 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса продовжує обговорювати гостру тему розширення НАТО на Схід і прийняття до альянсу України й Грузії, що може стати реальністю після надання у грудні в Брюсселі цим країнам Плану дій щодо вступу. Газети пишуть про активізацію діяльності Москви у напрямку зриву можливого надання НАТО ПДЧ для України і Грузії.

«Інтернешнел Гералд Трібюн» вказує у своїй публікації на зростання опору «натиску Москви» з боку Грузії, яка «розпочала масований дипломатичний наступ у Європі». Тбілісі, на думку «Інтернешнел Гералд Трібюн», боїться, що Росія намагатиметься дестабілізувати ситуацію довкола Грузії напередодні грудневого саміту в Брюсселі. Газета наводить слова міністра закордонних справ Грузії Давіда Бакарадзе про те, що «його країна перетворюється у заручника в жорсткому протистоянні Росії із Заходом». Міністр, як пише ІГТ, попередив, що «спроби замирення Росії з боку Заходу, як це було в Бухаресті, буде мати негативні наслідки і для інших країн».

«Інтернешнел Гералд Трібюн» інформує також, що російське МЗС уже попередило про можливе застосування «воєнних методів» для захисту населення Південної Осетії та Абхазії, що підтверджує грузинські страхи з приводу «повзучої анексії» з боку Москви частини території Грузії. Ця газета також наводить думки деяких західних експертів про те, що без участі НАТО навряд чи вдасться попередити збройний конфлікт на Кавказі.

Впливова німецька «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» пише сьогодні, що у Москві дуже хвалять Німеччину за відмову Україні і Грузії у наданні Плану дій щодо вступу до альянсу. Газета цитує деяких німецьких та російських експертів під час нещодавньої дискусії у німецькому Гессені про те, що «прийняття України до НАТО було б ще більшою помилкою, аніж війна в Іраку». Тут також, як інформує німецький часопис, наводилося чимало аргументів проти прийняття України до альянсу, не оминули навіть, як зауважує «Франкфуртер Альґемайне», і теми нібито причетності батька Президента України Віктора Ющенка до охоронних сил СС у німецьких концтаборах. Згадана газета також критикує деякі російські аргументи проти вступу України до НАТО і наголошує, що «Україна – це суверенна держава, тому її стосунки з НАТО не можуть визначатися третіми особами».
XS
SM
MD
LG