Доступність посилання

ТОП новини

У Берліні закривають найстаріший у Європі аеропорт. Замість літаків – парк розваг?


Німеччина, 29 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Дні одного з найвідоміших у світі аеропортів, найстарішого летовища в Європі – берлінського «Темпельгофу» – пораховані. Міське керівництво в складі соціал-демократів та Лівої партії хоче його закрити вже в жовтні цього року. І тут не допомогли ані бурхливі політичні дискусії, ані референдум – до речі, перший в історії Берліна.

Німецька столиця перегорнула ще одну сторінку своєї історії. Незабаром у небі над традиційним аеропортом «Темпельгоф» більше не побачити літаків. Берлінці провалили референдум за збереження цього летовища. Лише 21,7% жителів міста з правом голосу виступили за те, щоб аеропорт продовжував працювати. Перший в історії німецької столиці референдум відбувся за дуже низької виборчої активності: на дільниці прийшло лише 36% виборців.

Бургомістр міста Клаус Воверайт закликав противників закриття аеропорту визнати свою поразку й нарешті припинити чинити опір планам міського керівництва в складі соціал-демократів та Лівої партії. Проти закриття «Темпельгофу» виступає передусім консервативна опозиція та ліберали. Вони вказують на те, що, закриваючи аеропорт, міське керівництво демонструє неповагу до історії Берліна. До дискусії підключилася навіть канцлер Німеччини Анґела Меркель, яка також вказала на історичне значення аеропорту і виступила проти його закриття.

Символ холодної війни

Берлінський аепорт «Темпельгоф» є найстарішим на континенті. Його споруджено на початку 1920-х років. Свій сучасний вигляд він отримав, однак, у 30-х. Всесвітньовідомим аеропорт став 1948 року. Коли радянські війська заблокували всі під‘їзди до Західного Берліна, в «Темпельгофі» щодня приземлялося й злітало до 1400 американських транспортних літаків із продуктами харчування й медикаментами. Завдяки такому повітряному мосту західним берлінцями тоді вдалося витримати радянську блокаду.

До речі, під час референдуму про долю летовища жителі саме західних районів продемонстрували найбільшу виборчу активність. Надходили навіть повідомлення про черги перед виборчими дільницями. Але їхніх голосів так і не вистачило, щоб спонукати міське керівництво переглянути своє рішення і не закривати аеропорт. Переважна більшість східних берлінців голосування проігнорувала.

Берлін зараз має три аеропорти, два в західній частині і один у східній. Ідея полягає в тому, щоб об‘єднати їх в один великий аеропорт, щоб підвищити ефективність повітряного сполучення німецької столиці. Такий аеропорт планується спорудити на базі східноберлінського летовища «Шьонефельд». Прихильники закриття «Темпельгофу» вказують також на його далеко не ідеальне розташування з точки зору безпеки – майже в центрі міста, посеред житлових кварталів.

Зараз точиться дискусія також про долю «Темпельгофа» після його закриття. Саму будівлю аеропорту зносити заборонено. Вона перебуває під державним захистом, як історичний архітектурний пам‘ятник. Що ж стосується використання величезної території аеродрому площею в 330 гекатарів, то тут ще однозначних концепцій немає. Серед іншого пропонується спорудити парк розваг, а також житловий масив.

Темпельгоф перетворять на Голлівуд?

Кіностудія «Бабельсберг» заявила про готовність переобладнати ангари під знімальні павільйони й розмістити в «Темпельгофі» найбільше в Європі сховище костюмів та реквізитів. Голова правління кіностудії Карл Вьобкен нагадав, що ще два роки тому він запропонував концепцію використання аеропорту після закриття.

За словами Вьобкена, «Бабельсберг» зараз має дуже багато замовлення, і студії доводиться постійно орендувати дотакові приміщення для зйомок. Вирішити це питання можна було б за рахунок «Темпельгофа». Вьобкен переконаний, що Берлін має відмінні передумови для того, щоб перетворитися на міжнародний кіно- та медіацентр. Німецька столиця значно дешевша, ніж Лондон або Париж, коли йдеться, наприклад, про розміщення знімальних груп, зазначає голова правління студії «Бабельсберг».
XS
SM
MD
LG