Доступність посилання

ТОП новини

«Якщо уникнути агресії не вдасться, то Збройні Сили Грузії захищатимуть свою Батьківщину» – Гіорг Тарґамадзе


Тетяна Ярмощук Київ, 30 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Шлях до непорозуміння! Напруга у російсько-грузинських продовжує зростати. Як виглядає ситуація зараз? Чи можливо вирішити цей конфлікт за «круглим столом»? Як діятиме Грузія, якщо домовитися не вдасться? Із такими запитаннями Радіо Свобода звернулося до голови парламентського комітету оборони та безпеки Грузії Гіорга Тарґамадзе.

Гіорг Тарґамадзе
Радіо Свобода: Пане Тарґамадзе, як ви оцінюєте нинішню ситуацію у російсько-грузинських відносин?

Гіорг Тарґамадзе:
Ці відносини уже давно не є відносинами. Але те, що відбувається протягом останніх місяців – це вже вийшло за всі межі співіснування. І зараз можна констатувати лише велику агресію Росії проти Грузії.

Р.С.: Тобто, йдеться про відкритий конфлікт?

Г.Т.:
Усі рішення, які були ухвалені ще вчора для того, щоби ввести додаткових, так званих, миротворців у зону конфлікту в Абхазію, ми розцінюємо як початок інтервенції. Тому що все це відбувається без будь-якого узгодження з грузинською стороною, як це передбачено у тому договорі, на який вказує російська сторона. Це московський договір від 1993 року. Правда, там вказано, що максимальна кількість миротворців може бути 3 тисячі. Однак там же вказано, що ця кількість має узгоджуватися зі всіма сторонами. Без будь-якого узгодження з 2000 року російська сторона доводить цю кількість до 3 тисяч.

Р.С: У чому полягають претензії Грузії до Росії?

Г.Т.:
Насамперед це те, про що ми уже давно говорили, що Росія не може представляти миротворчий бік у конфлікті, оскільки вона є найактивнішою складовою самого конфлікту.

Р.С.: А чи може вирішити проблему зміна національного складу цього військового контингенту?

Г.Т:
Обов’язково. Ми давно уже домагаємося того, щоби питання миротворчої операції в цілому поставити перед світовим співтовариством, і почати його обговорення. Не тільки російську участь, а весь формат, який уже давним-давно недієвий. Ми говорили, що дуже важливо було змінити ситуацію у тому плані, щоби тут не було російської монополії. У той же час ми погоджувалися щоби деякий російський сегмент у цьому форматі залишити. Проте зараз уже набагато важче говорити про те, щоби там можна було залишити хоч якийсь російський сегмент.

Р.С.: Чи розглядалася раніше можливість участі українських миротворців у зоні конфлікту?

Г.Т.:
Так. Така можливість розглядалася і Президент Віктор Ющенко висловлював свою згоду. Однак далі цього справа не пішла, оскільки ми завжди у цьому питанні наштовхувалися на нерозуміння реальної ситуації з боку міжнародної спільноти. Наразі ситуація змінилася. Ми маємо у цьому плані великий прорив. З’явилося розуміння і я думаю, що розмова про присутність українських миротворців може бути більш реальною і ми будемо усіма силами домагатися такої присутності.

Р.С: Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що передасть керівництву ЄС документи, які, ніби-то свідчать, що Грузія має намір воювати в Абхазії та Південній Осетії. Що Ви можете сказати з цього приводу?

Г.Т.:
Те, про що говорить Лавров є вигадкою від початку до кінця.

Р.С: Грузія закликає Росію сісти за стіл переговорів і припинити агресивні дії. Росія в свою чергу заявляє про агресію Грузії. Чи є реальні можливості для вирішення конфлікту мирним шляхом, за столом переговорів?

Г.Т:
Існує абсолютно реальна можливість дійти до вирішення конфлікту з Абхазією та Південною Осетією. Це абсолютно однозначно. Інша річ, чи існує можливість мирно вирішити конфлікт із Росією? Тому що до цього часу Росія відмовляється від будь-яких зустрічних кроків. Ми давно пропонуємо діалог, і зовсім недавно відбувалася зустріч наших президентів. Але, на жаль, поки що це нічого не дає. Російська позиція цілеспрямовано агресивна, і її не вдається перевести у мирне русло.

Р.С.: Пане Тарґамадзе, якими можуть бути дії Грузії, якщо не вдасться досягнути компромісу?

Г.Т:
Ми дуже сподіваємося на розуміння міжнародної спільноти і на велику підтримку. Але ми не маємо наміру поступитися жодною частиною нашої території. І якщо уникнути агресії не вдасться, то Збройні Сили Грузії захищатимуть свою Батьківщину.

Ми маємо достатньо сили, аби захиститися від російської воєнної агресії.

Матеріали до теми:

• Введення Росією додаткових військових сил до Абхазії викликало гострі реакції в Тбілісі • НАТО стежить за рухом російських військ в Абхазії
• Російські військові та бронетехніка перейшли кордон на річці Псоу і зайшли на територію Абхазії, заявляє МЗС Грузії
• Росія нарощує свої миротворчі сили в Абхазії та Південній Осетії
• «Грузія не має іншого виходу, ніж апелювати до світової спільноти» – військовий оглядач Коба Ліклікадзе
• Між Москвою і Тбілісі пробігла ще одна чорна кішка (відео: МіГ-29 збиває грузинський літак)
XS
SM
MD
LG