Доступність посилання

ТОП новини

Валентина Семенюк-Самсоненко: Суд заборонив продаж Одеського припортового заводу


За словами голови Фонду держмайна, сьогодні є рішення Одеського апеляційного суду щодо зупинки приватизації заводу. Як сказала Семенюк-Самсоненко, суд вчинив так за оскарженням одного з депутатів міської ради Одеси. У цьому оскарженні йдеться про порушення в умовах конкурсу щодо екологічного аудиту, заявила урядовець. Раніше сьогодні повідомили, що Фонд держмайна повернув заставу претендентові на купівлю Одеського припортового заводу. Російській компанії «Азот-Сервiс» віддали гарантійний внесок у зв’язку зі скасуванням конкурсу, пояснили у прес-службі Фонду. Тим часом Президент вимагає, щоб усі сторони конфлікту навколо Фонду держмайна керувались виключно Конституцією. Але Конституційний Суд сьогодні не винесе жодного рішення з приводу законності усунення урядом голови Фонду держмайна.


За словами голови Фонду держмайна, сьогодні є рішення Одеського апеляційного суду щодо зупинки приватизації заводу.

Як сказала Семенюк-Самсоненко, суд вчинив так за оскарженням одного з депутатів міської ради Одеси.

У цьому оскарженні йдеться про порушення в умовах конкурсу щодо екологічного аудиту, заявила урядовець.

«Умови конкурсу, які розроблені Фондом держмайна, до Кабінету Міністрів зайшли в одному варіанті, а вийшли в іншому. Ці вади побачили навіть депутати міської ради», – сказала Валентина Семенюк-Самсоненко.

Фонд держмайна повернув заставу претендентові на купівлю Одеського припортового заводу

Російській компанії «Азот-Сервiс» віддали гарантійний внесок у зв’язку зі скасуванням конкурсу, пояснили у прес-службі Фонду.

Відкритий конкурс із продажу пакета акцій Одеського припортового заводу офіційно оголосили у лютому.

Проте минулого місяця Президент своїм указом призупинив приватизацію заводу, пояснивши, що вона не відповідає національним інтересам.

Віктор Ющенко заявив, що саме виробництво заводу таки має бути приватизоване, однак порт Південний, аміакопровід і перевантажувальний комплекс мають залишитись у власності держави.

Уряд підтвердив, що не збирається приватизувати аміакопровід, але наголосив, що цех перевантаження аміаку належить до цілісного майнового комплексу заводу.

Нещодавно ж виконувач обов’язків голови Фонду держмайна, бютівець Андрій Портнов, якого призначив уряд, поновив конкурс із продажу Одеського припортового заводу і призначив його на 20 травня. Портнов послався на рішення Окружного адміністративного суду Києва, який призупинив указ Президента щодо цього підприємства.

Проте Валентина Семенюк-Самсоненко, яка вважає себе чинним керівником Фонду, назвала повідомлення про поновлення конкурсу підробкою.

А Президент знову зупинив дію урядового розпорядження про поновлення приватизації Одеського припортового заводу.

Президент вимагає, щоб усі сторони конфлікту навколо Фонду держмайна керувались виключно Конституцією

Сьогодні в інтерв’ю журналістам Віктор Ющенко наголосив, що, відповідно до чинної Конституції, звільнення та призначення голови Фонду держмайна перебуває у виключній компетенції парламенту.

«Ніхто не змінить цю норму закону, і я зобов’язую всі сторони, які беруть участь сьогодні в конфлікті, керуватись виключно Конституцією України», – сказав Президент.

Він заявив, що нелегітимно звільнений або нелегітимно призначений голова ФДМУ – це «хрест на всій приватизації».

Крім того, за словами Президента, це також дискредитує Україну, її владу і серйозно зменшує вартість об’єктів приватизації.

«Моя рекомендація, і урядові в тому числі, – зайнятись зараз тими справами, які стосуються виключно правової площини врегулювання цього питання», – наголосив Віктор Ющенко.

«Жоден силовий варіант не пройде, і я буду чітко стояти на сторожі норм Конституції з цього питання. Мені здається, уряд це добре розуміє, але чомусь відповідних висновків не робить. Я думаю, що ми йдемо неправильною дорогою, яка дає не ті сигнали діловому світові, які повинна давати», – сказав Президент.

Конституційний Суд сьогодні не винесе жодного рішення з приводу законності усунення урядом голови Фонду держмайна

Як повідомили Радіо Свобода у прес-службі Конституційного Суду, наразі відповідне конституційне подання Президента перебуває на вивченні колегії суддів. Сьогодні ж пленарне засідання не планувалося.

Коли конкретно Конституційний Суд може розглянути це питання, ще не відомо.

У самому поданні йдеться про «відповідність Конституції України (конституційність) розпоряджень Кабінету Міністрів України» щодо звільнення трьох заступників голови Фонду державного майна України і призначення нових та про проведення службового розслідування проти самої голови Фонду Валентини Семенюк-Самсоненко й її усунення від виконання службових повноважень на час цього розслідування.

Унаслідок таких дій Кабміну обов’язки голови Фонду державного майна, за версією уряду, має виконувати бютівець Андрій Портнов.

Також на опрацюванні в Секретаріаті КСУ перебуває подання Президента щодо конституційності розпорядження Кабінету Міністрів «Про затвердження умов проведення конкурсу з продажу пакета акцій Одеського припортового заводу».

***********

6 лютого Кабінет Міністрів усунув Валентину Семенюк-Самсоненко від виконання повноважень голови Фонду державного майна України на час оголошеного ним службового розслідування. Також Кабмін звільнив кількох заступників голови Фонду держмайна, призначив нових і розпорядився, що один із цих новопризначених заступників Андрій Портнов має виконувати обов’язки голови Фонду.

7 лютого Президент Віктор Ющенко зупинив дію цих розпоряджень уряду і направив до Конституційного Суду подання з приводу конституційності цих розпоряджень уряду щодо керівництва ФДМУ.

25 квітня Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко представляла колективу ФДМУ Андрія Портнова як виконувача обов’язків голови Фонду. Вона посилалась на рішення Окружного адміністративного суду Києва, який призупинив укази Президента про зупинку зміни керівництва Фонду.

У свою чергу, Валентина Семенюк-Самсоненко заявила, що «рейдерська атака», як вона висловилася, на ФДМУ 25 квітня – це фактично сценарій початку державного перевороту. За її словами, Фонд держмайна залишається підзвітним виключно Президентові, а не Кабінетові Міністрів. А всі доручення, які видала Юлія Тимошенко і Андрій Портнов регіональним керівникам ФДМУ, не мають юридичних підстав, заявила Семенюк-Самсоненко.

А Президент своїми новими указами знову призупинив дію розпорядження уряду про зміну керівництва Фонду.

Також 25 квітня Генеральна прокуратура України винесла протест на розпорядження Кабінету Міністрів про усунення Валентини Семенюк-Самсоненко від виконання повноважень голови Фонду державного майна України у зв’язку з проведенням службового розслідування, а також про затвердження умов проведення конкурсу з продажу пакету акцій ВАТ «Одеський припортовий завод».

Увечері 25 квітня уряд відхилив ці протести Генпрокуратури.

Як заявила Валентина Семенюк-Самсоненко, є нове звернення Президента Віктора Ющенка до Конституційного Суду з приводу ініційованої урядом зміни керівництва ФДМУ, яке, за її словами, КСУ мав розглядати 5 травня.

Матеріали до теми:

• Піком президентсько-прем’єрського протистояння став Фонд держмайна • Генпрокуратура опротестувала розпорядження Кабміну щодо Фонду держмайна і Одеського припортового заводу • Президент Віктор Ющенко знову призупинив зміну керівництва Фонду держмайна • Дії Окружного адміністративного суду Києва щодо зупинки указів Президента не ґрунтуються на законі – Руслан Кирилюк • Андрій Портнов: Указ Президента щодо кадрових змін у Фонді держмайна не відповідає його конституційним повноваженням • Президент знову призупинив приватизацію Одеського припортового заводу • Валентина Семенюк заявила про «рейдерську атаку» на Фонд держмайна
XS
SM
MD
LG