Доступність посилання

ТОП новини

Вишиванки «от кутюр»


Богдана Костюк Київ, 5 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Перший у світі Парад вишиванок прокотився київськими кручами – від Андріївського узвозу до Подолу. Ініціатор цього дійства, музикант Олег Скрипка порівняв Парад із вишуканим модним шоу. Адже моделями на ньому виступали і пересічні українці, і упізнавані політики, журналісти і митці.

Вишиванку називають унікальною ознакою українськості, символічним ключем до пізнання українських народних традицій, легенд і таємниць. Як каже Олег Скрипка, вишиванка – це те, що перебуває поза модою і поза часом, що є завжди.

«Традиційно ми з вечорниць переходимо на вулицю. І люди на вулицю виходили у вишиванках, святкували якраз перший такий вихід – маївки, гаївки. І от стільки ми бачимо тут людей біля Андріївської церкви… це не випадково, тому що це святе місце, з якого починалися і ходи в Києві різні, і різні свята», – каже музикант.

Серед сотень вишиванок можна було побачити і класичні – білі, з давніми червоно-чорними символами кохання і журбі. Синьо-жовті квіти на білому льняному полотні – вишиванка, характерна для Подніпров’я.

Тележурналіст Ігор Мірошниченко вдяг вишиванку так званого «решетилівського стилю», вишиту білим по білому: «Це мені сестра подарувала на день народження. Насправді тим і цінна Україна, і багата Україна, що є багато різних культур і традицій. Вони сплелися в єдине ціле, і вишиванка – то якби прояв української душі».

Олег Скрипка обіцяє зробити парад вишиванок традиційним дефіле народного одягу, перетворити його на видовищне яскраве музичне шоу, яке задаватиме настрій і учасникам, і гостям на рік уперед.
XS
SM
MD
LG