Доступність посилання

ТОП новини

Володимир Путін: «Попереду на нас чекає інтенсивна робота». Чи настане в Росії новий порядок? (Аналіз)


Василь Зілгалов Прага, 6 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Більшість експертів та аналітиків схильні вважати, що є всі ознаки того, що після 7 травня в Росії, коли Володимир Путін стане прем’єр-міністром, а його найближчий соратник і друг Дмитро Медведєв стане президентом, господарем країни залишиться Путін.

Аналітики вважають, що новий прем’єр Путін дуже прискіпливо готувався до нової державної ролі і не дасть новому президентові Медведєву шансів стати самостійним, а тим більше – новим господарем Росії.

Переважає думка, що церемонія 7 травня в Андріївському залі Кремля у присутності Генерального прокурора, голови ЦВК та Патріарха РПЦ означатиме лише косметичні зміни у російській владі.

Путін пішов на нову посаду в ролі національного героя, і всі, хто його підтримує, а це близько 80 відсотків населення, вважають, що він і надалі правитиме країною.

Покидаючи 5 травня Кремль, Володимир Путін сказав працівникам адміністрації президента цікаву фразу: «Попереду на нас чекає інтенсивна робота». Тобто, нічого не відокремлюється – «ми працюватимемо далі» і «я впевнений, що ми досягнемо наших цілей», сказав Путін.

Путін готується лише зміцнити свою владу

Уся попередня підготовка до посади нового прем’єра Росії зводилася до значного посилення її владної ролі. Один із прикладів: лише за тиждень до відходу з Кремля Володимир Путін підписав указ, яким підпорядкував урядові, а не президентові, як перед цим, регіональних керівників-губернаторів. Він також влаштував схвалення закону, за яким місцеве самоврядування підпорядковується губернаторам.

Російський експерт із американського Фонду «Спадщина» в Москві Євген Волк каже, що «все робиться на користь уряду, щоб володіти сильною владою». Всі впливові у владі люди підпорядковуються новому прем’єр-міністрові, Володимирові Путіну.

Тим більше, що Держдума, де Путін завдяки партії «Єдина Росія» має конституційну більшість, готується у найближчий час змінити приблизно 150 законів і передати п’яту частину з приблизно 3 тисяч повноважень кабміну вниз, до міністрів. Хоча ніяких змін до конституції не передбачається, та міністрам буде відведено більше повноважень, а прем’єрові – головна політична роль у країні. І тут виявиться, що в разі кризи в державі Путін по телевізору звільнятиме міністрів, а не Медведєв по телевізору звільнятиме Путіна.

Планується також збільшити кількість заступників прем’єра – ймовірно, з п’яти аж до одинадцяти. Путін матиме не лише особистого прес-секретаря і штат людей, які писатимуть йому промови, чого раніше в уряді не було, але й матиме главу протоколу, що значно посилює його роль у міжнародних стосунках.

Російський аналітик Олексій Мухін каже Радіо Свобода, що прем’єр-міністр Путін зосередить у своїх руках всю владу, окрім кількох «почесних пунктів», а його товариш Медведєв виконуватиме роль «цариці Анни Іванівни», коли у першій половині вісімнадцятого століття в Росії правив саме її царедворець Бірон, а не цариця. Цей страшний час репресій і беззаконня назвали в історії Росії біронівщиною.

Влада в Росії стане ще більш непрозорою

Оглядачі вважають, що факт переміщення справжньої влади з Кремля до Білого дому буде прихований. Дмитро Медведєв не буде цьому заперечувати і не зробить кремлівські порядки більш прозорими.

У самому уряді Путін уже заборонив вільне пересування журналістів і їхні розмови з міністрами та чиновниками уряду. Передача частини повноважень кабінету міністерствам також означатиме наміри приховати справжні механізми ухвалення рішень у владі.

Експерти вважають, що практика Путіна-прем’єра ще більше ускладнить боротьбу з корупцією в країні, і все буде ще більш неясним, ніж як було за президента Путіна.

Виглядає так, що «керована демократія в Росії» вступає в час іще жорсткішого адміністрування та зменшення самої демократії.

Які зміни можна прогнозувати за нової влади?

Аналітики дуже сумніваються в тому, що Дмитро Медвєдєв насмілиться ламати режим, вибудований Володимиром Путіним за вісім років. Тим більше, що Путін навчився за час свого правління і неконституційних методів зміни у владі – згадаймо хоча б його ліквідацію виборності губернаторів.

Російський експерт Олексій Макаркін вважає нинішню російську Конституцію дуже вільною структурою, і це дає змогу нині вести мову не про президентсько-парламентську республіку, а про президентсько-прем’єрську, де обидва повноваження зосереджуються у руках Путіна.

Тому, на думку багатьох аналітиків, у Путіна поки що немає нагальної потреби достроково проводити президентські вибори, щоб повернутися у Кремль. Експерти не виключають, що в перебігу подій, із наростанням негативних тенденцій, інфляції, підвищення цін, що неминуче, конфлікт між Медведєвим і Путіним можливий, але, знову ж таки, за даної розстановки сил шанси Медведєва-президента змістити Путіна-прем’єра просто мізерні.

Матеріали до теми:

• Путін передає владу і залишається при владі

• Адвокат. Шеф «Газпрому». Любитель йоги та Булгакова. Наступний президент Росії. (Портрет Дмитра Медведєва)

XS
SM
MD
LG