Доступність посилання

ТОП новини

День Перемоги у Львові під політичними гаслами і з казкою на площі Ринок


Галина Терещук Львів, 9 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Президент України Віктор Ющенко сподівається, що радянські ветерани і вояки Української Повстанської Армії подадуть один одному руки. Однак у Львові в різних середовищах домінує думка, що довкола 9 травня тривають політичні спекуляції, а правдиві солдати, які воювали за батьківщину, давно примирились у світі вічному.

Щоб не провокувати ситуацію у Львові, державні прапори на будинках вивісили ще 8 травня, коли світ відзначає Перемогу над нацизмом.

9 травня традиційно мітингували представники лівих сил. Цей день пройшов під їхніми політичними прапорами і гаслом: «Сьогодні на місце фашистів рвуться нові неоглобалісти, які прагнуть затягнути Україну в ярмо НАТО. НАТО – ні!»

Серед прихильників лівих на вулицях не знайшлося солдатів, які справді воювали за батьківщину. Це літні і уже хворі люди, а переважна більшість із них уже відійшла у вічність.

Панахида за загиблими відбулась на Пагорбі Слави, де поховані радянські солдати.

Про українців забули

А духовенство УПЦ (МП) освятило реконструйований обеліск на братській могилі воїнів, які загинули в боях за Львів у роки Першої світової війни.

Це найбільше військове поховання на території Львова, де спочивають останки понад 2 тисяч 800 воїнів. Третина з них – українці, яких прикликали до лав армії Російської Імперії з губерній центральної та східної України.

На запитання Радіо Свобода, чому на таблиці не вказано, що там поховані й українці, а не лише росіяни, генконсул Росії у Львові Євгеній Гузеєв сказав, що табличку відновили «в первинному вигляді, так, як вона була зроблена у 1915 році, тут нічого не змінено». За його словами, «все відповідає історичній правді».

А діти отримали казку

Заходи лівих пройшли у Львові спокійно, під пильною охороною понад 200 правоохоронців і «беркутівців».

Однак чимало львів’ян відзначали не День Перемоги, а свято дитячої книжки. Форум «Видавці – дітям на площі Ринок влаштував справжню казку – бал літературних героїв.

Школярі у костюмах своїх улюблених персонажів заповнили усю площу. У формі вояка не було видно жодного.
XS
SM
MD
LG