Доступність посилання

ТОП новини

Україна візьме участь в операції і навчаннях НАТО


Фрегат Військово-Морських сил Збройних Сил України «Гетьман Сагайдачний» у суботу виходить на бойове чергування у Середземному морі в рамках операції НАТО «Активні зусилля». А група представників України візьме участь у навчаннях НАТО з реагування в надзвичайних ситуаціях на початку червня в Фінляндії.

Фрегат Військово-Морських сил Збройних Сил України «Гетьман Сагайдачний» у суботу виходить на бойове чергування у Середземному морі в рамках операції НАТО «Активні зусилля».

А група представників України візьме участь у навчаннях НАТО з реагування в надзвичайних ситуаціях на початку червня в Фінляндії.

Участь в антитерористичній операції НАТО «Активні зусилля» та бойове чергування фрегата «Гетьман Сагайдачний» триватиме 90 діб, повідомило Управління прес-служби Міністерства оборони України.

У її перебігу український корабель здійснить заходи в порти кількох середземноморських країн.

Антитерористична операція НАТО в Середземному морі «Активні зусилля». розпочалася після терористичних актів в США 11 вересня 2001 року вже 6 жовтня 2001 року.

Мета операції – боротьба з тероризмом у Середземному морі шляхом запобігання нелегальному перевезенню морем зброї й боєприпасів, протидії незаконним переміщенням людей та іншій незаконній діяльності з використанням цивільних суден.

Основні завдання операції – патрулювання та контроль за пересуванням кораблів у зоні проведення операції.

Україна стала другою після Росії з країн – не членів НАТО, яка приєдналася до операції «Активні зусилля».

Минулого року в ній брали участь корвети ВМС України «Тернопіль» і «Луцьк».

Українська команда також візьме участь у навчаннях UUSIMAA-2008, що їх організовує з 1 по 5 червня в столиці Фінляндії Гельсінкі Євроатлантичний центр координації за надзвичайних обставин НАТО.

Як повідомили в п’ятницю в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, крім України, в заході візьмуть участь команди з 24 країн – членів Ради євроатлантичного партнерства, загалом близько 1 тисячі 100 осіб, інформує агентство Інтерфакс-Україна.

Сценарій навчань передбачає повінь і шторм на узбережжі Фінляндії. Відповідно до сценарію, рівень води підвищуватиметься, а шторм зруйнує важливі об’єкти інфраструктури. Також буде змодельовано хімічну, біологічну та радіологічну загрози.

Навчання дадуть змогу НАТО і країнам-партнерам відпрацювати механізми та можливості реагування на надзвичайні ситуації та поглиблювати співпрацю за таких ситуацій, а також сприятимуть зміцненню національних можливостей у сфері ефективного координування операцій.
XS
SM
MD
LG