Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз висловлює Грузії підтримку, але не більше


Василь Зілгалов Прага, 12 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Упродовж кількох днів Тбілісі відвідує вже друга делегація європейських політиків. Сьогодні до Грузії прибули міністри закордонних справ Словенії, Швеції, Польщі і Литви. Грузинська влада хотіла б інтерпретувати це як явну підтримку з боку ЄС у її протистоянні з Росією у гарячих регіонах Південної Осетії та Абхазії, але група європейських міністрів схильна більше вести мову про наступні парламентські вибори в Грузії, ніж про грузинсько-російський конфлікт.

Cам факт прибуття Дмитра Рупеля, Карла Більдта, Радека Сікорського і Петраса Вайтієкунаса до Тбілісі є дипломатично вдалим для Грузії. Адже це відбувається на фоні попереджень Тбілісі про небезпеку нарощування Росією її воєнних сил в Абхазії, що призвело Грузію й Росію майже на межу війни. Хоча, з іншого боку, візит міністрів закордонних справ чотирьох країн ЄС має свій чіткий сигнал: підтримка ЄС має свою ціну і конкретні параметри.

Усі 27 країн ЄС підтримують територіальну цілісність Грузії і прагнуть мирного розв’язання конфліктів в Абхазії та Південній Осетії, і це применшує теплоту ставлення Брюсселя до Москви. Але, з іншого – Грузія далекий і невипробуваний партнер, грузинські європейські амбіції – це головний біль для Європи. Ніхто в ЄС не буде будь-якою ціною підтримувати Грузію на шкоду стратегічним стосункам із Росією, яка є головним енергетичним постачальником Європи.

ЄС переймається і виборами до грузинського парламенту

Двоїстість позиції ЄС відчутна і у словах Карла Більдта, міністра закордонних справ Швеції, які він сказав напередодні прибуття з Вільнюса до Тбілісі: «Сам факт, що ми сьогодні рано-вранці відлітаємо до Тбілісі, щоб зустрітися з керівництвом Грузії, пов’язаний не лише з тим, що ми хочемо їм довести (і зокрема, я, як глава Комітету міністрів Ради Європи) наскільки важливо дотриматися європейських стандартів у грузинських парламентських виборах, що наближаються, та разом з тим висловити нашу солідарність із Грузією стосовно територіальної цілісності цієї держави».

Більдт уникнув посилань на ЄС, оскільки міністри говорять у Тбілісі від імені своїх країн, а не від Євросоюзу. Перед цим, 9-10 травня Грузію відвідали чиновники ЄС із Європейської комісії, Ради міністрів і від нині головуючої в ЄС Словенії. Але це були не міністри.

Євросоюз очікує переговорів із Росією щодо нової стратегічної угоди про партнерство і перед відльотом до Тбілісі чотири згадані міністри ще у Вільнюсі оприлюднили спільну заяву про те, що Литва знімає своє вето на ці переговори у російському Ханти-Мансійську 26 червня.

Так що нинішній візит не можна розглядати, як якусь суттєву підтримку Грузії в її конфлікті з Росією. Тим більше, що Європа має серйозні побоювання стосовно самих грузинських виборів 21 травня, з приводу ситуації в грузинських ЗМІ та загострення протистояння між опозицією і місцевими органами влади напередодні виборів.

Матеріали до теми:

• Європейський Союз закликає Росію і Грузію вжити заходів для зняття напруженості в Абхазії • Дії Росії в Грузії мають спонукати українську владу до перестороги, вважають експерти • Чому саме тепер загострилася ситуація довкола Абхазії? • ООН висловлює стурбованість черговим погіршенням російсько-грузинських відносин
XS
SM
MD
LG