Доступність посилання

ТОП новини

Чому саме тепер загострилася ситуація довкола Абхазії?


Василь Зілгалов Прага, 2 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Організація Об’єднаних Націй приєдналася до міжнародного хору голосів тих, хто висловлює занепокоєння через зростання напруженості між Москвою та Тбілісі. ООН закликає поважати територіальну цілісність Грузії. Така заява ООН, оприлюднена напередодні, є маленькою перемогою грузинської влади, яка намагається використати цей конфлікт в Абхазії для того, щоб, з одного боку, обґрунтувати реальність російської загрози щодо Грузії, а з іншого, знову наголосити на необхідності вступу Грузії до НАТО як єдиної альтернативи для грузинської безпеки.


Москва продовжує нарощувати тиск на Грузію в Абхазії. І це видно з того, що вже першого травня додаткові російські, формально миротворчі, сили з тисячі вояків почали займати нові позиції в зоні Кодорського міжгір’я – вже нині їхня кількість в Абхазії зросла до трьох тисяч. Такі кроки Росії викликали осуд на Заході і викликали й заяву ООН.

Цього ж дня президент Грузії Міхеїл Саакашвілі закликав міжнародну спільноту здійснити тиск на Москву та змусити її відступити: «Я вважаю, що це є момент, якого Захід, демократичний світ не повинні пропустити. Оскільки йдеться не лише про Грузію, а про набагато більше, аніж Грузія. Тут ідеться про фундаментальні цінності, принципи і про безпеку всієї Європи».

Москва, однак, залишається незворушною. Та й Захід, окрім заяви ООН та рекомендації Європейського парламенту про можливу заміну в Абхазії російських військ на більш нейтральний миротворчий контингент, не виявив більшої зацікавленості у втручанні в цей конфлікт.

Конфлікт «вигідний» Тбілісі і не дасть результатів для Москви?

Московський експерт із проблем Кавказу з Інституту політичного та військового аналізу Сергій Маркедонов вважає, що нинішні зміни у змісті цього конфлікту вигідні Тбілісі.

«Грузія намагалася дуже довго демонструвати два конфлікти не як грузинсько-абхазький та грузинсько-осетинський, а якраз як грузинсько-російський. Нині ж завдання Грузії виставити ці два конфлікти як конфлікт Заходу й Грузії як частини західного світу і Росії. Тому я застеріг би російських колег, бо втягуватися в чужу гру з такими непередбаченими результатами – це не найкращий вихід. Я вважаю, що є певна основа для прагматичного діалогу, навіть торгу з представниками «старої Європи». Вони далеко не в захваті від поведінки Грузії», – вважає російський політолог.

Експерти кажуть, що намагання Росії відштовхнути НАТО від Грузії підігріванням двох конфліктів не дасть бажаних результатів для Москви.

Також більшість експертів переконана, що ані Росії, ані Грузії не потрібні повномасштабні воєнні дії, бо вони мали для обох сторін катастрофічні наслідки.

Так само Росія боїться офіційно визнавати незалежність Абхазії та Південної Осетії, бо сама сидить на пороховій бочці можливих прецедентів – Чечні, Дагестану чи своїх інших національних автономій.

Матеріали до теми:

• Дії Росії в Грузії мають спонукати українську владу до перестороги, вважають експерти • ООН висловлює стурбованість черговим погіршенням російсько-грузинських відносин • ООН висловлює стурбованість черговим погіршенням російсько-грузинських відносин • Президенти України і Грузії занепокоєні намаганнями Росії поставити під сумнів територіальну цілісність Грузії • Україна і Грузія закликають Росію відмовитися від реалізації проголошених планів щодо Абхазії та Південної Осетії • Введення Росією додаткових військових сил до Абхазії викликало гострі реакції в Тбілісі • «Якщо уникнути агресії не вдасться, то Збройні Сили Грузії захищатимуть свою Батьківщину» – Гіорг Тарґамадзе • «Таких агресивних заяв (Росії), які упродовж останніх кількох тижнів чуємо, ми раніше не чули» – Давид Какабадзе • НАТО стежить за рухом російських військ в Абхазії

• Росія нарощує свої миротворчі сили в Абхазії та Південній Осетії • Грузія готується до воєнної операції в Абхазії, заявляє МЗС Росії • Україна серйозно стурбована деструктивною лінією Росії і її невиваженими кроками щодо Абхазії й Південної Осетії • Кондоліза Райс «дуже занепокоєна» рішенням Росії посилити співпрацю з грузинськими сепаратистами • США, НАТО й ЄС закликають Росію відмовитися від зміцнення зв’язків із Абхазією й Південною Осетією
XS
SM
MD
LG