Доступність посилання

ТОП новини

Україна просить Раду ООН визнати її експертом у справі дотримання прав людини


Таке звернення прозвучало під час сьогоднішнього звіту України на другій сесії Робочої групи Ради ООН з прав людини у Женеві, про що повідомив Радіо Свобода перший заступник міністра юстиції Євген Корнійчук.


Таке звернення прозвучало під час сьогоднішнього звіту України на другій сесії Робочої групи Ради ООН з прав людини у Женеві, про що повідомив Радіо Свобода перший заступник міністра юстиції Євген Корнійчук.

За його словами, це означатиме, що Україна сама зможе інспектувати інші країни, а ООН визнає відповідність дотримання Україною прав людини міжнародним стандартам.

Євген Корнійчук виступив у Женеві з національною доповіддю про ситуацію із забезпеченням захисту прав людини в контексті дотримання Україною своїх міжнародних зобов’язань. Цю доповідь підготували на основі матеріалів, наданих Мінюстом, МЗС, Генпрокуратурою, Мінсім’ї, МВС, Міносвіти, Держдепартаментом з питань виконання покарань, Держкомітетом у справах національностей та релігії, а також Всеукраїнською асоціацією громадянських організацій «Українська Гельсінська спілка з прав людини» та Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини.

За словами Євгена Корнійчука, Україна звернулась з проханням, щоб її «визнали так званою модельною державою, тобто визнаним експертом з прав людини».

«Фактично ми доведемо, що наші стандарти поводження відповідатимуть повністю міжнародним нормам. Близько 30 країн висловили свої застереження, поставили питання. Найбільші застереження полягають у ксенофобії і расизмі в Україні, чого ми, чесно кажучи, особливо не спостерігаємо, але довели, що, на відміну від минулих років, відповідні статті кримінального законодавства України застосовують. Цього року наведено 6 випадків, коли застосована стаття щодо ксенофобії і расизму і винесені відповідні кримінальні вироки», – зазначив Євген Корнійчук.

У перебігу представлення доповіді та проходження огляду по Україні порушуватимуться питання прав жінок, ліквідації насильства стосовно жінок та насильства в родинах, гендерної рівності, виконання положень Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок, боротьба з торгівлею людьми, зокрема жінками. Крім того, порушуватимуть питання прав дітей, виконання положень Конвенції про права дитини, боротьби з тортурами та іншими видами жорстокого поводження, виконання положень Конвенції проти катувань, захист прав людини в умовах боротьби з тероризмом, проблеми утримання в закладах пенітенціарної системи, боротьби з безкарністю, корупцією, расовою та релігійною дискримінацією та інші.

До «трійки» доповідачів, які здійснюватимуть координацію процесу огляду по Україні увійшли Гватемала, Республіка Корея та Російська Федерація. Визначення «трійок» доповідачів відбулося шляхом жеребкування з урахуванням необхідності забезпечення дотримання принципу справедливої географічної представленості.

Проходження огляду по країні включає представлення національної доповіді, проведення інтерактивного діалогу між країною, що проходить огляд, і Радою та ухвалення в Робочій групі проекту доповіді. Запитання, які ставляться делегаціям країн, що проходять огляд, стосуються зобов’язань у рамках всіх міжнародно-правових документів у галузі прав людини та ґрунтуються на висновках та рекомендаціях конвенційних органів у цій галузі, а також інформації, отриманої від неурядових та міжнародних організацій.
XS
SM
MD
LG