Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз намагається активізувати боротьбу з підробками та піратством


Віталій Єреміца Брюссель 13 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Навала підроблених ліків, предметів побуту, цигарок та напоїв, а також легкість придбання таких речей через інтернет дедалі більше турбують європейські інституції та контролюючі органи країн ЄС. Невідкладність проблеми ще й у тому, що через підробки та піратство страждає не лише економіка Євросоюзу. Насамперед, такі продукти небезпечні для здоров’я, а деякі з них навіть несуть загрозу для життя людини. Саме про це йшлося сьогодні на конференції, організованій Європарламентом та провідними промисловими компаніями світу.

Чи не щодня новини бельгійських теле- та радіостанцій переповнені повідомленнями про затримку підробленого товару азійського, африканського чи навіть латиноамериканського походження. Проте на етикетках речей, котрі найчастіше конфісковують в портах та летовищах Бельгії, значиться маркування відомих світових виробників.

Найбільшу загрозу несуть ліки та прилади для медицини з «чорного ринку», яких, за даними Світової організації торгівлі, в обігу є близько 10 відсотків. Нерідко найпростіший аналіз таких ліків виявляє у ньому шкідливі для здоров’я компоненти, ба навіть гіпс чи цемент.

Із цим явищем воює Європаламент, залучивши до війни головні промислові компанії світу.

Єврокомісар Чарлі Маккріві зазначає: «По-перше, ми маємо зосередити увагу на шкоді для здоров’я та безпеки, що несуть підроблені товари, а також показати справжню вартість підробок та нелегального скачування матеріалів через інтернет. По-друге, виробити стратегію боротьби зі злочинцями, які щоденно наносять все більше шкоди легальному бізнесу та споживачам».

Підроблені продукти спричинили чимало смертей. Йдеться, насамперед, про споживання підроблених спиртних напоїв, а також пожежі через використання недоброякісних електроприладів, виготовлених, здебільшого, у китайських «підпільників».

Чорний ринок перетворився на «світову індустрію»

Голова світової митної організації Крістоф Ціммерман констатує, що за два десятиліття чорний ринок із дрібного та локалізованого бізнесу перетворився на «світову індустрію», яку майже неможливо подолати.

«Як можуть 800 тисяч митного персоналу Євросоюзу зупинити навалу «лівого» товару, обсяги якого щоденно налічують сотні тисяч тонн?» – риторично запитує Крістоф Ціммерман. Він впевнений, що підроблені товари можна знайти навіть у крамницях безподаткової торгівлі найбільших міжнародних аеропортів Європи.

«Політика, яку ми провадимо сьогодні у сфері боротьби з підробками, нічого не варта. Адже всі тут присутні їли підробки. Кожен із вас носив підробки. Ми посміхаємося. Та найменше сміється споживач, коли констатує, що його дитина з''їла підроблений шоколад чи випила підроблену мінералку! Тоді всі починають говорити, і кожен вважає себе фахівцем. Та далі цього не йде. Тож таке лицемірство не може тривати далі», – говорить Крістоф Ціммерман.

Та попри песимістичні заяви великий бізнес та ЄС спільно спробують виробити довготермінову стратегію з мобілізації промисловості та державних установ Євросоюзу на спільну боротьбу із підробками та піратством. Також буде створено Європейську обсерваторію з підробок та піратства, яка контролюватиме потоки недоброякісних товарів та нелегальних копіювань на теренах Євросоюзу.
XS
SM
MD
LG