Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко, Юлія Тимошенко та Арсеній Яценюк шукали вихід із кризової ситуації


Прем’єр звинувачує Президента і керівника його Секретаріату. А позиція Президента полягає в тому, що «парламент не може бути заручником політичних інтриг. Натомість парламентська більшість, яка сформувала уряд, сама з себе скидає повноваження. Відтак страждає не Верховна Рада, а страждає народ України, оскільки коаліція не може знайти спільної мови навколо національних пріоритетів». НУНС готовий голосувати за кадрові питання та антиінфляційні законопроекти, проте заявляє, що ці законопроекти не готові. Натомість у БЮТ заперечують відсутність антиінфляційних законопроектів. Сьогодні бютівці другий день поспіль блокували парламентську трибуну під приводом своєї вимоги ухвалити пакет антиінфляційних законопроектів.


Зустріч Президента, Прем’єр-міністра, Голови Верховної Ради та лідерів парламентських фракцій тривала кілька годин.

Юлія Тимешенко звинувачує Віктора Ющенка і керівника президентського Секретаріату: «Усі громадяни України та їхні діти розуміють, що все, що відбувається сьогодні у політикумі, – це наслідок боротьби Президента і його людини (голови Секретаріату Президента Віктора) Балоги проти Прем’єр-міністра і проти підвищення довіри суспільства до уряду. Це є очевидний факт для усієї країни», – заявила прем’єр.

Тому, сказала Прем’єр-міністр, БЮТ блокуватиме роботу парламенту, доки в порядок денний не внесуть запропоновані урядом законопроекти.

Ця заява Тимошенко викликала суперечки.

Позиція Президента полягає в тому, що «парламент не може бути заручником політичних інтриг. Натомість парламентська більшість, яка сформувала уряд, сама з себе скидає повноваження. Відтак страждає не Верховна Рада, а страждає народ України, оскільки коаліція не може знайти спільної мови навколо національних пріоритетів».

Віце-прем’єр-міністр Іван Васюник говорить про наявність кризи:«Ми маємо всі підстави визнати нинішній етап у діяльності демократичної коаліції та сьогоднішньої української влади як кризовий. Політика чвар, інтриг, взаємопоборювання, протистояння інститутів Президента та уряду себе вичерпала. Переможців не буде, а програють держава та народ України», – сказав Васюник.

Іван Васюник пропонує сформувати на принципах рівного представництва переговорну групу з депутатів коаліції та членів уряду для вироблення пропозицій щодо виходу з кризи.

Ця група має домовитися щодо термінового ухвалення нової редакції закону про Кабінет Міністрів, пакету першочергових законопроектів відповідно до коаліційної угоди між БЮТ і НУ-НС, а також розгляду урядом уже на наступному засіданні змін до державного бюджету на 2008 рік із невідкладним внесенням до Верховної Ради.

«Наша Україна – Народна самооборона» готова голосувати за кадрові питання та антиінфляційні законопроекти, проте заявляє, що ці законопроекти не готові.

Представник НУНСу Тарас Стецьків критикує уряд і БЮТ.

«Ми готові голосувати за звільнення (Валентини) Семенюк із посади голови Фонду держмайна, готові голосувати за всі антиінфляційні законопроекти, які уряд вніс, але яких насправді немає – є два закони. Дводенне блокування парламенту, по суті, ставить позицію БЮТ на один рівень із позицією Секретаріату Президента, який чотири місяці дійсно безпідставно цькував Кабінет Міністрів», – заявив Стецьків.

Натомість у Блоці Юлії Тимошенко заперечують відсутність антиінфляційних законопроектів. Сергій Терьохін стверджує, що всі законопроекти готові і зареєстровані.

«Вчора у мене була сутичка з секретаріатом Верховної Ради, який не хотів множити законопроекти і роздавати навіть по одному законопроекту на фракцію. Все є. Більше того, один із законопроектів чомусь паном Яценюком взагалі не був поставлений у порядок денний. Той, який стосується обмежень торгівельних надбавок на неконкурентних ринках. Я не знаю, звідкіля ці звинувачення», – заявив Терьохін.

Раніше сьогодні Голова Верховної Ради заявив, що прем’єра дезінформують про навмисне затягування в парламенті розгляду урядових законопроектів.

Він повідомив у парламенті, що з шести законопроектів, які уряд вимагає розглянути, тільки два законопроекти урядові, а чотири внесені народними депутатами.

Аресній Яценюк розповів, що проект закону щодо митного тарифу, який вимагав розглянути уряд, був підготований до розгляду профільним комітетом тільки вчора о 19:00.

А те, що Верховна Рада не внесла до свого порядку денного законопроект про адміністративне регулювання цін, Яценюк пояснив тим, що за законом України про ціни і ціноутворення та рішенням Конституційного суду уряд уже має право регулювати ціни.

Сьогодні бютівці другий день поспіль блокували парламентську трибуну під приводом своєї вимоги ухвалити пакет антиінфляційних законопроектів.

Матеріали до теми:

• Тимошенко: в парламенті саботують боротьбу уряду з інфляцією; Яценюк: прем’єра дезінформують • Верховна Рада відкрила і закрила ранкове пленарне засідання, депутати від БЮТ продовжували блокувати президію

• Коаліційний канкан. Чи розблокує БЮТ парламентську трибуну?

• Юлія Тимошенко попередила Віктора Ющенка, що перестане бути його партнером, якщо роботу Кабміну й надалі блокуватимуть • НУНС вважає неповагою до Президента блокування його виступу Блоком Юлії Тимошенко • Голова Секретаріату Президента поклав відповідальність за «черговий зрив роботи парламенту» на БЮТ • Юлія Тимошенко: блокування роботи парламенту триватиме до розгляду антиінфляційних законів • Президент вважає надуманим і безпрецедентним блокування Верховної Ради представниками коаліції • БЮТ блокує трибуну і президію парламенту, Президент так і не виступив
XS
SM
MD
LG