Доступність посилання

ТОП новини

Екологічний геліотермальний дім – проект рівненського студента


Валентина Одарченко Рівне, 14 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Створити на Рівненщині екологічний та енергоощадний дім заповзялися молоді науковці, котрі взяли участь у регіональному конкурсі нових будівельних ідей. Лауреат конкурсу – студент Європейського університету Андрій Устименко. Він упевнений: майбутнє – за його геліотермальним будинком, у якому поєднані традиційні для краю і сучасні матеріали.

Земля, вода, солома, глина і пісок – композитні матеріали саманного будинку, який здавна споруджували різні народи в різні часи. Життєздатність саману доведена століттями, за міцністю він може суперничати з газо- і пінобетонами, а за екологічними властивостями залишає далеко позаду цеглу та залізобетон.

Тож коли рівняни заповзялися створити дім майбутнього, назвавши його «МЕД» – мій екологічний дім» – стосовно вибору матеріалу для стін сумнівів не виникло – саман. А вже будинкове начиння доповнюють камінь, дерево та нові компоненти. Прибудова зі склопакетів, сучасні теплоізоляційні матеріали, а ще сонячні біоколектори дозволяють зберегти і зекономити дорогоцінне нині тепло.

Андрій Устименко розповів: «МЕД-08 – це проект економічного геліотермального будинку, спеціально розробленого для демонстрації екологічно чистого та економічно незалежного «зеленого» офісу, де б люди могли ознайомлюватися з новими технологіями в енергоощадності, які потім використовували б у себе вдома…Ми вийшли за рамки простого житла, намагаючись поєднати старе з новим, повертаючи матеріали, які давно відійшли, назад, і поєднуючи їх із новими».

Експериментував зі власним будинком

Основні елементи будинкового начиння Андрій випробував на власному будинкові, де разом із батьком створив і встановив сонячні колектори, випробував камін із теплообмінником та інші матеріали. Каже – зовнішніх енергозатрат, електрики та газу, у період з березня по вересень практично не було. Нині він упевнений – якби українці були такими ж наполегливими у використанні енергоощадних технологій, їхня залежність від зовнішніх енергоносіїв зменшилася б до абсолютно не відчутного рівня. Принаймні, в експлуатації житла.

Андрій Устименко: «Можна практично відмовитися від газу, перейшовши на деревину, її відходи, які в області представлені дуже широко – з ними не знають, що робити. Можна налагодити пресування цих брикетів і використовувати їх для опалення камінів чи котлів. Перейти на деревину та сонячні колектори…».

Будинок, який пропонує рівнянам Андрій, всередині повністю автоматизований і не потребує зайвого втручання людини, каже він. «У кожній кімнаті стоїть температурний датчик, який контролює режим. Якщо 18 градусів – оптимальна температура в кімнатах, то на 18 він і підігріває. Ми постараємося здешевити і налагодити в Україні виробництво таких компонентів».

Андрій стверджує, що охочі підтримати проект, у якому для початку планується розмістити демонстраційний офіс, є і в Рівному, і в столиці. Справа тільки за землею, з проханням про виділення якої лауреати конкурсу звернулися до місцевих рад. Однак противників будівельної новації теж достатньо – це компанії, котрі отримують з подорожчання енергоносіїв великий зиск.

Матеріали до теми:

• Нафтові компанії зацікавились енергією землі
XS
SM
MD
LG