Доступність посилання

ТОП новини

«Фатальне щеплення»


Марічка Набока, Сашко Лащенко 17-річний юнак із Краматорська помер, ще один мешканець Краматорська опинився в лікарні після щеплення проти кору та краснухи. Міністерство охорони здоров’я запевняє: вакцина якісна, причиною погіршення здоров’я бути не могла. Водночас Міністерство веде розслідування і призупинило використання вакцини цієї серії. Загалом медики констатують: деякі «дитячі» хвороби, такі, як кір, «підросли» — за півтора року захворіли 46 тисяч українців. Наскільки ж ефективна та безпечна масова вакцинація?

ГЛАС НАРОДУ:
Ви б погодилися, щоб Вам зробили щеплення?
Маша, студентка:
- У нас в ВНЗ проводили опитування. Тоді я погодилася на щеплення. Зараз, маючи таку інформацію, відмовитися хочу, якщо це ще можливо.
Олексій, водій:
- Я за! Люди, які роблять щеплення, менше хворіють.
Олександра Іванівна, бухгалтер:
- Якщо хороше, якісне щеплення, то можна. Але є страх.
Антон, інженер:
- Не ризикнув би. Через некомпетентність лікарів, які будуть виконувати ті щеплення.
Юлія Іванівна, пенсіонерка:
- Щеплення повинні бути. Я не боюся.


З останніми новинами стосовно вакцинації у Краматорську – кореспондент Радіо Свобода на Донеччині Тарас Москалюк. Cлухати репортаж:




Слідство ведуть медики

(ukrinform)
Отже, Мінздоров’я веде розслідування і запевняє, що смерть Антона Тищенка не пов’язана з вакциною. Як повідомляє прес-служба Міністерства, щеплення робила досвідчена бригада медиків, і вся технологія зберігання, транспортування та введення вакцини була дотримана. Підлітки, які були щеплені вакциною цієї ж серії, з того ж флакону, почувають себе нормально, кажуть лікарі. Мінздоров’я стверджує, що в Україні використали понад 34 мільйони доз такої вакцини і досі не було жодного подібного випадку. Голова комісії з розслідування причин смерті Антона Тищенка, перший заступник міністра охорони здоров''я Микола Проданчук зазначив Радіо Свобода, що сподівається отримати результати досліджень цього тижня.

«Якщо будуть результати, які нам на сьогодні будуть повністю підтверджувати діагнози, то на цьому й закінчиться. Якщо в нас ще залишаться сумніви, то будемо чекати, там є деякі результати, які лише через 2 тижні будуть готові. Треба визначити, чи мала вакцина до цього відношення, чи ні. Поки наші висновки такі, що вакцина ніякого відношення не мала. Адже 471 дитина була провакцинована в цьому місті, а в цей день в цьому класі – 27 практично з трьох однакових флаконів. Ніяких реакцій не було. На жаль, стався такий трагічний збіг обставин».

Також МОЗ України спростовує інформацію преси, що Антон був вакцинований індійською вакциною фармацевтичної компанії «Indian Immunological Ltd». Насправді щеплення, за словами медиків, робили препаратами іншої індійської компанії «Serum Institute». Її вакцина проти кору та краснухи сертифікована Всесвітньою організацією охорони здоров’я. До того ж її препарати успішно застосовують у понад 140 країнах світу, зокрема, у Сполучених Штатах і державах Європи, стверджують медики. Цю вакцину ретельно перевіряли до використання в Україні, запевняє Людмила Мухарська, заступник головного санітарного лікаря Мінздоров’я.

«У нас є лабораторія з контролю за якістю монобіологічних препаратів. Взагалі, за нашим законодавством, від вакцинації можна відмовитися – і від планової вакцинації, і від додаткової. Але потім буде проблема з відвідуванням навчальних закладів».

Міністерство охорони здоров’я не попереджає

Україна лідирує в Європі за кількістю хворих на кір. Вісім із десяти недужих на цю хворобу в Європі – українці. Тому Мінздоров’я взялося проводити щеплення тих, хто не молодше 16-ти і не старше 29-ти років. Саме у цьому віці найменший імунітет.

Зі свого боку, Аркадій Мітлощук, лікар-інфекціоніст Дніпровського району міста Києва зазначає, що повної гарантії не захворіти на кір щеплення не забезпечує.

«Бажано, звичайно, перед тим провести моніторинг рівня антитіл. Може, у людини вже є цей тип захисних антитіл. До того ж є імунологічні клітини пам’яті, тобто, якщо людина й давно щеплена, то все одно буде імунна відповідь. Жодне щеплення не дає гарантії захисту 100% ».

Деякі інші медики наголошують не на масовій, а на індивідуальній вакцинації. Лише тоді, на їхню думку, щеплення може бути корисним.

На Львівщині вакцинацію від кору і краснухи офіційно мають почати 26-го травня і проводитимуть до вересня. Щороку від захворювання «дитячими» хворобами у цьому регіоні помирає 10 дорослих людей. Третина після недуги має ускладнення. Однак щеплення — справа добровільна, запевняють в обласному управлінні охорони здоров’я. Докладніше – львівська кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук.

«Чиновники від медицини запевняють, що індійська вакцина, якою проводитимуть щеплення, має іншу серію, аніж та, якою щеплювали у Краматорську Донецької області. Наразі, в обласному управлінні охорони здоров’я утримуються від коментарів щодо якості вакцини.

Водночас, чимало львівських медиків не радять робити щеплення індійською вакциною, а ще самі дорослі люди налякані смертельним випадком на Донеччині».

Продовжує надходити свіжа інформація з Краматорська. У цьому місті на Донеччині, де після щеплення проти кору та краснухи помер один юнак, а інший опинився в лікарні, госпіталізовані також ще хлопчик і дівчинка. Їм теж вводили вакцину. Принаймні таку інформацію поширила аґенція «Інтерфакс-Україна». У Міністерстві охорони здоров’я поки що ці нові дані не коментують і продовжують наполягати: вакцина якісна і не загрожує здоров’ю. Медики наголошують: в Україні використали понад 34 мільйони доз такої вакцини, й досі не було жодного подібного випадку. «Звуки життя» продовжують відстежувати події навколо наслідків вакцинації.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG