Доступність посилання

ТОП новини

360-річний ювілей битви під Жовтими Водами розпочали відзначати на Дніпропетровщині


Події, яка стала символом звитяги українських козаків, зокрема, присвятили виставку запорозьких старожитностей у Дніпропетровському історичному музеї. До ювілею битви під Жовтими Водами сьогодні ж у Дніпропетровську національному університеті розпочалися наукові читання, присвячені сторінкам історії козацтва на придніпровських теренах.

Події, яка стала символом звитяги українських козаків, зокрема, присвятили виставку запорозьких старожитностей у Дніпропетровському історичному музеї.

Понад 200 експонатів із фондів історичного музею представили на виставці до ювілею Жовтоводської битви. Це документи, обладунки, предмети побуту козаків, частину з яких відшукав і свого часу передав музеєві його засновник, літописець козацького краю Дмитро Яворницький.

Найцінніше в експозиції – зброя та клейноди козаків. Окрема частина виставки – матеріали, присвячені сьогоденню козацьких громадських організацій, яких зараз налічується кілька десятків.

До ювілею битви під Жовтими Водами сьогодні ж у Дніпропетровську національному університеті розпочалися наукові читання, присвячені сторінкам історії козацтва на придніпровських теренах. На них мають презентувати нове дослідження місцевого історика Івана Стороженка «Богдан Хмельницький і Запорізька Січ».

Дослідники кажуть, що перемога козацького війська під керівництвом Богдана Хмельницького над польською шляхтою, яка відбулася в урочищі Жовті Води в 1648 році, є знаковою подією. Її вважають початком визвольної війни українства проти польського гніту.

Декан історичного факультету Сергій Світланко зауважив: «Подія відкрила якісно новий період української історії, період ранньомодерної доби, період, що тривав від другої половини 17-го до кінця 18-го століття».

Урочистості до 360-річчя жовтоводської битви триватимуть ще кілька днів. Найбільше мистецьких та наукових заходів заплановано на вихідні, вони проходитимуть у самому містечку Жовті Води.
XS
SM
MD
LG