Доступність посилання

ТОП новини

У Закарпатті автомобілебудівники готуються до вступу в СОТ


Надія Петрів Ужгород, 15 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Спеціальна урядова комісія вивчає питання, що чекає на автомобільну промисловість України зі вступом до СОТ. Роботу почали з візиту на один із найпотужніших автомобільних заводів держави – ЗАТ «Єврокар». Власне саме це підприємство й зініціювало створення такої комісії. Тут передбачають, що другу за потужністю галузь України зі зміною правил гри чекають значні проблеми.

На заводі «Єврокар» складають автомобілі «Шкода», «Ауді», «Сеат», «Фольксваген»
Закордонний інвестор вклав у автомобілебудівний завод «Єврокар», що розташований поблизу закарпатського міста Чопа, понад 100 мільйонів доларів. Тут складають відомі у Європі автомобілі «Шкода», «Фольксваген», «Сеат». За потужністю це третій в Україні виробник після «Автозазу» і «Богдану». За чотири роки, до часу завершення проекту, інвестиції повинні зрости вдвічі, а потужності – втричі: із 45 тисяч нинішніх машин до 120 тисяч. Але чи вдасться це зробити за умов вступу України до СОТ? І не лише «Єврокару», а й іншим потужним інвестиційним автомобілебудівним підприємствам України?

Спеціалісти кажуть, що українською стороною не передбачено програму адаптації до нового конкурентного середовища.

Директор органу господарського розвитку Спеціальної економічної зони «Закарпаття» Володимир Приходько зазначає: «Сьогодні Міністерство промислової політики, розуміючи, що завтра заводи можуть мати проблеми, організувало цей рейс вищих посадових осіб для того, щоб зрозуміти, що є реальним в автопромі України і що буде означати негайний перехід на ввізні тарифи за вимогами СОТ. Якщо сьогодні це 25 відсотків, то світла мета» – 10, і тоді всі ці інвестиції можна вважати викинутими».

Український автопром не готовий до конкуренції в СОТ?

Економісти стверджують, що перша й основна проблема, яку не передбачив уряд України, це те, що зі вступом до СОТ державу можуть заполонити дешеві і неякісні автомобілі. Адже ввізне мито на готові авто не повинно перевищувати 10 відсотків його вартості. В Україні ж нині встановлені 25. Це дозволяло дешевше виготовляти свої автівки, ніж завозити чужі, давати робочі місця українцям, наповнювати місцеві бюджети і загалом піднімати українську економіку. Зі вступом до СОТ стало зрозуміло: українська автомобільна промисловість не готова перейти на нові умови торгівлі.

Голова наглядової ради ЗАТ «Єврокар» Олег Боярин наголошує: «Насправді більшість українських підприємств до цього ще не готові, і навіть не дивлячись на те, що був достатньо довгий адаптаційний період, ніхто не знав реальних умов вступу України до СОТ. Рішення були зроблені певною мірою поспішні, і вони не забезпечили того перехідного періоду, який існує фактично у всіх країнах».

Спеціалісти Міністерства промислової політики говорять про те, що нові умови вступу до СОТ ставлять у невигідне конкурентне становище автомобілі українського виробництва. Якщо заводи припинять роботу, це стане катастрофою не лише для їх працівників, але й позначиться на всій українській економіці. Уже зараз зрозуміло, що необхідні перехідні норми й продумана стратегія створення нормальних інвестиційних умов для машинобудівників, аби інвестиції не втекли з України, каже заступник Міністра промислової політики, голова експертної ради Віктор Падалко.

«Насамперед ми повинні оцінити хід виконання інвестиційної програми і доповісти про це уряду. По-друге, якраз при опрацюванні цих питань із керівниками автопідприємств ми повинні виробити спільну направленість, що ще можна зробити, які нормативно-правові акти можна прийняти уже в рамках вступу України до СОТ», – зазначив Віктор Падалко.

Українські автомобілі нині будуть у рамках понад 10 потужних інвестиційних проектів, торік українським автопромом вироблено продукції на 26 мільярдів гривень. А взагалі машинобудівна промисловість є лідером у нарощуванні обсягів виробництва. Як врятувати галузь в умовах жорсткої європейської конкуренції – виклик для українського уряду.
XS
SM
MD
LG