Доступність посилання

ТОП новини

«Весняна зустріч» НАТО не вплине на ПДЧ для України, однак не залишить її поза увагою


Віталій Єреміца Брюссель 15 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У штаб-квартирі НАТО в Брюсселі сьогодні завершилася весняна зустріч вищого командування цієї військової установи. Вперше в історії, окрім голів оборонних відомств країн-союзниць Альянсу, в сесії брали участь військові чільники країн-партнерів. Представники України, очолювані Головнокомандувачем Збройних Сил Сергієм Кириченком, мали нагоду пересвідчитися в особливості, ба, навіть, унікальності своїх стосунків із НАТО. Про це натовські керівники нагадували чи не щоразу, коли мова заходила про Україну.

На численних нарадах та підсумковій сесії «Україна – НАТО» начальник Генштабу та Головнокомандувач Збройних Сил України генерал Сергій Кириченко ознайомив вищий командний склад Північноатлантичного альянсу із процесами, що зараз відбуваються в українській армії.

Як зазначив голова Військового комітету НАТО Рей Ено, Україна є особливим партнером і єдина країна не член, що бере участь у всіх чотирьох напрямках військових операцій Альянсу у світі. Маються на увазі місії НАТО та військові заходи на Балканах, в Афганістані, Іраку та Середземноморському регіоні. У Брюсселі дякували за вклад українських вояків у операції в Косові та Афганістані, а також за найновіший штрих – щойно розпочаті патрулювання Середземномор''я флагманом військово-морських сил України «Гетьман Сагайдачний».

На сьогоднішньому засіданні Військового комітету Україна – НАТО підбили підсумки виконання Робочого плану, розробленого між Україною та Альянсом.

Речник Військового Комітету НАТО полковник Бретт Будру заявив: «Із огляду на кількість спільних дій, що ми здійснюємо з Україною, та рівень майстерності, продемонстрований її вояками в наших операціях, НАТО щиро вітає її внесок. І сьогоднішні дискусії є свідченням визнання та хвали зусиллям, що докладає Україна».

Окрім того, на зустрічі з керівником оборонного відомства Євросоюзу генералом Анрі Бентежа українські військові обговорили шляхи двосторонньої співпраці. Україна запропонувала ЄС свої військові послуги, висловивши бажання долучитися до його миротворчих ініціатив. Наразі тут створюються свої сили швидкого реагування, де міг би бути використаний відомий у світі український підрозділ військово-транспортної авіації.

Для надання ПДЧ успіху Збройних Сил замало

А чи матиме «весняна зустріч» у НАТО та успіхи трансформації армії України хоч якийсь вплив на майбутнє рішення щодо надання Україні Плану дій для членства в Альянсі (ПДЧ)? Начальник відділу прес-служби Міноборони України Костянтин Саділов каже, що можливо й матиме, проте дуже опосередкований.

«Військове співробітництво рухається своїм шляхом. Політичні рішення ухвалюють не військові, а політики. І тут враховується не лише рівень військового співробітництва та спроможність Збройних Сил України взаємодіяти спільно з підрозділами країн-членів НАТО. В ухваленні політичних рішень військова складова займає десь одну п’яту. Решта – це економіка держави, політична стабільність, боротьба з корупцією та соціальний рівень життя у країні», – зауважив Костянтин Саділов.

Такої ж думки і Бретт Будру. Він зазначив, що успіхи модернізації Збройних Сил України не залишаться поза увагою тих, хто причетний до ухвалення рішень.

«Такі заходи допомагають інформувати тих, котрі приймають політичні рішення. Та сьогоднішня зустріч не зробить шлях України до ПДЧ важчим чи легшим», – сказав речник Військового комітету Альянсу.

Загалом, на нинішній весняній зустрічі вищого військового командування НАТО була присутня рекордна кількість військовослужбовців – понад 60 командувачів та керівників оборонних відомств різних держав. Серед них представники країн-учасниць програми «Партнерство заради миру» та країн-членів «Середземноморського діалогу».

Матеріали до теми:

• Майбутній президент Росії застерігає НАТО не запрошувати Україну й Грузію • Конфлікт безпеки: протистояння, а не єдність • Кому потрібен План дій щодо членства в НАТО?
XS
SM
MD
LG