Доступність посилання

ТОП новини

У селі Старуня сподіваються знайти як не давню людину, то хоч мамута


Галина Добош Івано-Франківщина, 16 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сто років тому в селі Старуня Богородчанського району в озокеритовому болоті знайшли мумії волохатих носорогів і мамута. Українські і польські вчені сподіваються тепер на суперсенсацію: знайти і мумії людей кам’яної доби. Підставою є дослідження, які представили науковці на конференції. Вчора вона проходила в Богородчанах, сьогодні продовжиться безпосередньо в Старуні.

Старуня унікальна за насиченістю ґрунту нафтою, гірським воском і солями. У 1977 році тут почав «дихати» єдиний в Україні грязевий вулкан. А 101 рік тому в озокеритовому болоті знайшли добре законсервованих волохатих носорогів і мамута.

Вони збереглися краще за відкопаних у вічній мерзлоті. Старунські, кажуть науковці, природні мумії. Зараз один носоріг – у природничому музеї Кракова, інший – у Львівському.

Чотири роки тому в Старуні відновилися дослідження – їх спільно проводять науковці Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу та Краківської гірничо-металургійної академії. Розраховують знайти ще щось із зразків флори та фауни періоду зледеніння.

Із надією на суперсенсацію

І не тільки, каже завідувач кафедри теоретичних основ геології, кандидат геолого-мінералогічних наук, доцент Орест Стельмах.

«Носороги не самі потрапляли в це болото. Первісні люди кам’яного віку проводили полювання на цих носорогів, вони їх заганяли в це болото. Не виключено, що і людина в запалі полювання могла потрапити туди», – сподівається дослідник.

В околицях Старуні знайдено 17 стоянок давніх палеолюдей різних епох. Якщо ж знайдуть ідеально законсервовану (як ті носороги) людину – це буде знахідка світового значення, вважають науковці.

Геохімічні і геофізичні методи показують у кількох місцях аномалію, тобто там щось може бути. Що саме – повинні показати подальші дослідження. Але ймовірність нових знахідок висока, каже Орест Стельмах.

Якщо польські колеги, які зараз працюють у селі, підтвердять результати цих останніх вимірів, що там є великий шанс щось знайти, то, каже дослідник, вони будуть порушувати питання, щоб їм дали дозвіл проводити розкопки, тому що це заповідна територія.

У вчених свій науковий інтерес: навіть якщо не знайдуть первісних людей, раді були б іще одному мамутові.

Але учасники конференції говорили і про те, щоб на території Старуні створити музей просто неба – Парк льодовикового періоду.

А польська сторона пропонує включити це прикарпатське село в геотуристичний маршрут: Краків – Велічка – Львів – Івано-Франківськ – Старуня.
XS
SM
MD
LG