Доступність посилання

ТОП новини

Москва зустріла грузинського міністра шпигунським скандалом


Напружені відносини між Росією та Грузією ще більше ускладнилися після того, як Москва повідомила про затримання російського громадянина грузинської національності за обвинуваченням у шпигунстві на користь Грузії та його участі в терористичних діях на теренах Північного Кавказу. Про це оголосили якраз у день прибуття до Москви міністра Грузії у справах реінтеграції Темура Якобашвілі для переговорів довкола Абхазії.

Василь Зілгалов

Напружені відносини між Росією та Грузією ще більше ускладнилися після того, як Москва повідомила про затримання російського громадянина грузинської національності за обвинуваченням у шпигунстві на користь Грузії та його участі в терористичних діях на теренах Північного Кавказу. Про це оголосили якраз у день прибуття до Москви міністра Грузії у справах реінтеграції Темура Якобашвілі для переговорів довкола Абхазії.

Міністр Грузії у справах реінтеграції Темур Якобашвілі
У Тбілісі міністр оборони Шота Хізанішвілі назвав повідомлення Москви про затримання грузинського шпигуна «примітивною провокацією» і запізнілим відлунням видворення з Грузії чотирьох російських військових за обвинуваченням у шпигунстві.

Напруженість у відносинах Росії та Грузії наростає останніми тижнями, особливо після збільшення російської військової присутності в Абхазії, яку Тбілісі вважає невід’ємною частиною своєї території. Росія мотивує збільшення своїх миротворців нібито лише у рамках угоди країн СНД від 1994 року. Хоча Грузія вважає, що згідно з угодою про перемир’я, будь-які зміни у військовій присутності повинні бути узгоджені зі всіма сторонами конфлікту. На цьому наголосила міністр закордонних справ Грузії Катерина Ткешелашвілі у розмові з Радіо Свобода, назвавши згадані дії Росії «незаконними і недружніми».

«І за формою дій, і за характером збройних сил, які Росія ввела на територію Абхазії, зрозуміло, що сьогодні ми маємо справу з воєнним втручанням на території Грузії. І якщо ми використовуємо сучасну міжнародну правову мову, то це є акт агресії», – зазначила Катерина Ткешелашвілі.

Буш намагався пом’якшити твердження, що Росія і Грузія були на грані війни

У ці дні грузинська влада веде активні міжнародні переговори для того, щоб схилити світову спільноту до реальних кроків на підтримку суверенітету Грузії саме в Абхазії. Президент Саакашвілі намагався переконати у цьому президента США Джорджа Буш 15 травня, під час зустрічі в Ізраїлі на святкуванні 60-річчя цієї країни.

Джордж Буш намагався всіляко пом’якшити твердження Тбілісі, що Росія і Грузія цими днями були на грані війни. Раніше цього тижня міністр Грузії у справах реінтеграції Темур Якобашвілі стверджував, що нібито лише неофіційне втручання Франції у Москві запобігло війні в Абхазії.

Тбілісі і Москва по-різному оцінюють резолюцію ООН

Ухвалення вчора в ООН резолюції про повернення грузинських біженців до рідних домівок в Абхазії назвали в Тбілісі кроком до взаємного примирення двох народів – грузинів та абхазців.

А Москва вустами свого міністра закордонних справ Сергія Лаврова називає ці та інші міжнародні зусилля Грузії «пропагандою».

«Замість того, щоб виконувати свої власні зобов’язання, досягнуті в рамках переговорного процесу, здійснюються спроби інтернаціоналізації південно-осетинського і абхазького конфліктів. На мій погляд, ці спроби свідчать про те, що Тбілісі не зацікавлений у їхньому реальному вирішенні, яке базувалося б на балансі інтересів, на взаємному врахуванні інтересів», – заявив Сергій Лавров.

Ця заява керівника МЗС Росії пролунала в день приїзду грузинського міністра в справах реінтеграції Темура Якобашвілі до Москви. Російські газети тим часом пишуть, що Якобашвілі запропонує Росії прийняти конференцію з мирного вирішення конфліктів. Але чи сприятиме покращенню відносин між Москвою та Тбілісі те, що ФСБ саме зараз ініціює новий шпигунський скандал?

Матеріали до теми:

• Євросоюз висловлює Грузії підтримку, але не більше • Європейський Союз закликає Росію і Грузію вжити заходів для зняття напруженості в Абхазії • Дії Росії в Грузії мають спонукати українську владу до перестороги, вважають експерти • Чому саме тепер загострилася ситуація довкола Абхазії? • ООН висловлює стурбованість черговим погіршенням російсько-грузинських відносин
XS
SM
MD
LG