Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі створена університетська кафедра, яка готуватиме сучасних фахівців зі збереження національної історичної спадщини


Єва Поштар Варшава, 19 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Кракові, що вважається світовою перлиною архітектури, під патронатом ЮНЕСКО – організації ООН з питань освіти, науки і культури – створили університетську кафедру, яка готуватиме менеджерів, фахівців із управління національною спадщиною.

Науковці краківського Економічного університету вважають, що умови глобальної економіки вимагають іншого ставлення до проблеми збереження національної спадщини. Нова кафедра стане першим у Польщі та черговим у Європі центром, де проводитимуть дослідження національної спадщини та готуватимуть фахівців у справах управління історичними пам''ятками. Краківські науковці переконані, що історичні пам''ятки повинні також почати заробляти на своє утримання.

Що саме призвело до створення кафедри ЮНЕСКО? Про це Радіо Свобода запитало її керівника, професора Яцека Пурхлю.

«Часто на культурну спадщину дивимось лише як на святість, фундамент національної тотожності. Однак забуваємо про те, що історична спадщина, особливо після падіння комунізму, піддається також правилам економіки та комерції. Висновок може бути лише один: національна спадщина — це також своєрідний національний ресурс, яким треба розумно керувати», – зазначив Яцек Пурхля.

Невже маємо справу з новою галуззю науки, що займатиметься лише професійним управлінням національною спадщиною?

Із цього приводу професор Яцек Пурхля сказав: «Ключ до реального збереження історичних пам''яток, на мою думку, є не в руках реставраторів, а в руках тих, хто розумно керуватиме цим ресурсом у рамках правил, які творить сучасне життя великого міста».

«Історичні пам''ятки — власність не окремих народів, а мешканців усього континенту»

У Кракові хочуть не лише, як колись, проводити спільно з ЮНЕСКО навчально-дослідницькі проекти, а й учити молодих менеджерів здобувати від міжнародних спонсорів субсидії, різного роду ґранти на здійснення проектів, що мають на меті збереження історичних пам''яток. Це одна з причин, чому краківський Економічний університет увійшов до складу світової мережі наукових інститутів, що їх створює ЮНЕСКО, а випускники краківської кафедри національної спадщини отримають звання менеджера у справах управління національною спадщиною.

Говорячи про те, якими знаннями має володітиме такий менеджер, завідувач кафедри, професор Яцек Пурхля зазначив: «У наш час реставрація історичних пам''яток вимагає різного роду знань. Історія мистецтва, культурознавство – цього не достатньо, бо в першу чергу треба володіти знанням з економіки, права, теорії управління різного рангу структурами державної та місцевої влади».

Мета роботи щодо збереження національної спадщини, запевняють фахівці, залишається тією ж, що й раніше, однак змінюються шляхи її досягнення.

Керівник кафедри національної спадщини запрошує на навчання до Кракова студентів і з України. За його словами, історичні пам''ятки Центральної та Східної Європи є власністю не окремих народів, а мешканців усього континенту. «Нам треба спільно навчитись розумно управляти європейською історичною спадщиною», – наголошує професор Яцек Пурхля.
XS
SM
MD
LG