Доступність посилання

ТОП новини

Генеральний секретар ООН спробує переконати генералів хунти М’янми зняти заборону на гуманітарну допомогу


Зиновій Фрис Прага, 20 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У сусідньому з М’янмою Китаї число жертв землетрусу перевищило 40 тисяч осіб і може сягнути 70 тисяч. Близько чверті мільйона китайців зазнали поранень. Навіть за тиждень після трагедії, завдяки активним діям рятівників, під завалами знаходять живих людей. І цілком інша ситуація в М’янмі, військова хунта якої всіляко перешкоджає наданню допомоги жертвам жахливого циклону належної гуманітарної допомоги з боку міжнародних організацій. У вівторок до М’янми прибуває Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун. Він єдиний, кажуть оглядачі, хто може суттєво вплинути на ситуацію, попри те, що режим уже погодився на координацію зусиль з боку азійських країн щодо допомоги постраждалим М’янми.

Волонтери з товариства сингапурського «Червоного Хреста» готують ящики з гуманітарною допомогою для постраждалих від циклону у М’янмі, 14 травня 2008 р.
Військова диктатура М’янми, де майже три тижні тому внаслідок циклону загинули і зникли безвісти понад 133 тисяч осіб, нарешті оголосила триденну жалобу в країні. Однак генерали й надалі ніяк не можуть визначитися, що роботи з рішучим прагненням світової спільноти надати гуманітарну допомогу жертвам циклону. Те, що глава ООН летить до Бірми, вважають оглядачі, показує, наскільки складною виявилась ситуація. Завдання-максимум Генсека ООН Пан Ґі Муна – спробувати переконати генералів хунти зняти перешкоди з повномасштабної міжнародної допомоги.

Перед від’їздом до М’янми Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун заявив журналістам: «Мета моєї поїздки полягає насамперед в тому, щоб продемонструвати симпатію до людей та уряду в час кризи і виклику і особисто подивитися на ситуацію, особливо в районах, що найбільше постраждали від безпрецедентної в історії М’янми трагедії».

Пан Ґі Мун також заявив, що це критичний момент для М’янми. Попри діючу на місці програму ООН, поки що, сказав Генсек, нею осягнуто лише приблизно 25 відсотків людей М’янми, що потребують допомоги.

Вже сам факт, наголошують оглядачі, що Пан Ґі Муну дозволили прибути до М’янми, є обнадійливим, однак це ще нічого не гарантує. Бо невідомо, чи вдасться Генсеку зустрітися з головними лідерами уряду колишньої Бірми. А без прогресу в переговорах із керівництвом сама програма допомоги жертвам стихійного лиха може виявитися даремною.

Пан Ґі Мун – остання надія

Особисто Генсек ООН Пан Ґі Мун, вважають оглядачі, є останньою надією на допомогу, оскільки таким організаціям як «Лікарі без кордонів», «Врятуємо дітей», «Міжнародному червоному хресту» не вдалося переконати владу М’янми в необхідності зняти перешкоди щодо гуманітарної допомоги. Доходить навіть до того, що генерали заборонили працівникам міжнародних гуманітарних організацій користуватися власними засобами зв’язку. Їм пропонують придбати місцеві засоби за ціною, яка в чотири рази перевищує ринкову. І ось результат таких і подібних дій: із двох з половиною мільйонів осіб, що так чи інакше постраждали внаслідок стихії, допомогу зможе отримати лише півмільйона осіб.

На думку спостерігачів, серйозно вплинути на владу М’янми міг би Китай. Однак Пекін, який дістає нафту від хунти, не хоче втрачати такого вигідного партнера. Тим більше, що Китай тепер має власні проблеми з постраждалими від стихійного лиха. Китай діє дуже енергійно щодо надання допомоги своїм співвітчизникам. У М’янмі ж ситуація – з точністю до навпаки, наголошують оглядачі. І це при тому, що до країни необхідно негайно перекинути близько 400 тонн харчів, щоб нагодувати щонайменше 750 тисяч осіб, багатьом з яких загрожує смерть.

Рано чи пізно, переконані, зокрема, правозахисники, генералам хунти у колишній Бірмі доведеться відповісти перед законом за злочинну безвідповідальність перед власним народом.

Матеріали до теми:

• М’янма, за повідомленням, готова допустити іноземних гуманітарних працівників для допомоги після циклону • Єврокомісар скликає позачергові збори для організації гуманітарної допомоги М’янмі • 22 з половиною тисячі осіб загинули, ще 41 тисяча людей зникли безвісти у М’янмі внаслідок тропічного циклону Нарґіс
XS
SM
MD
LG