Доступність посилання

ТОП новини

Що пригальмує інфляцію: СОТівські закони, гарний врожай, Нацбанк чи антиінфляційна програма уряду?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Вашому комп''ютері для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку «завантажити» та вибрати «Save Target As...» або «Зберегти Об''єкт Як...» та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Володимир Коновальчук, Олександра Кужель
Гості Свободи: Володимир Коновальчук – економіст; Олександра Кужель - президент аналітичного центру «Академія», екс-замміністра регіонального розвитку і будівництва, Заслужений економіст України; Олександр Сугоняко - президент Асоціації українських банків (телефоном)

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

Юлія Жмакіна: Представник Президента у Кабміні Олександр Шлапак сьогодні заявив, що антиінфляційна програма уряду на сьогодні не дає достатніх результатів.

А уряд натомість закликав Нацбанк зміцнити гривню, щоб зменшити імпорт інфляції.

Ціни ж ростуть, гаманці порожніють.

Чого більше в Україні: розмов про інфляцію чи боротьби з нею?

Пані Кужель, Ви були урядовцем уряду Януковича…

Олександра Кужель: Так. Я була урядовцем вже при семи урядах.

Очевидно, Ви не були в подібній ситуації антагонізму між Президентом і…

Олександра Кужель: Так, ніколи такого не було. Можливо, Ви тоді зможете пояснити, що феноменальна, яка просто галопує, інфляція-2008 – це результат все-таки політичного протистояння цих двох лідерів чи це закономірність, економічні якісь процеси?

Олександра Кужель: Ні те, ні інше. Це складова ситуація, тому що вона починалася з тих тенденцій, які були у світі, і добавило до того безглузде управління в той час країною.

Якщо ви йдете на базар і у вас 200 гривень, то ви на 400 не купуєте. Ми пішли від влади, залишивши уряду Тимошенко 22 мільярди гривень на рахунках…

І 16,6% інфляції минулого року.

Олександра Кужель: 16% інфляції. 100%, тому що вона почалася, коли оголосили перевибори. Це завжди, політична нестабільність завжди виникає в частині, коли є політична нестабільність, тому я кажу, що це складова.

І це протистояння між Прем’єром і Президентом дає свою складову. І деякі дії уряду…. Я хочу сказати, що дуже багато виникає проблем щодо фахового складу уряду Тимошенко.

Економічного блоку, Ви маєте на увазі?

Олександра Кужель: Не тільки економічного блоку, а й економічного в тому числі.

Чому вона, маючи таку можливість, не присилила такий, щоб був, тобто зробила б робочі групи і прийняла б рішення? Але на моє таке відчуття, просто це зараз нікого не цікавить.

Якщо взяти те, що називається «антиінфляційні закони», пакет документів, то я думаю, що пан Шлапак просто був дуже коректним, бо дійсно те, що було прийняте, перший закон щодо націнок до товарів і те, що сьогодні приймалося, то це є спроба показати і потім сказати, що мені просто не дали таку змогу.

На мій погляд, є три кроки, які є обов’язковими в частині, це підтримуються експерти не тільки українські, а й іноземні, які терміново треба зробити в Україні.

Перше і обов’язкове – це незалежність НБУ. У цей час він є просто недоторканність з великим таким знаком, що неможливо уряду давати будь-які вказівки, вимагати від НБУ будь-якими політичними ситуаціями прийняття того чи іншого рішення щодо ревальвації, девальвації, посилення….

Вони й не дають доручень…

Олександра Кужель: Сьогодні звертаються, практично тиждень іде дуже серйозна атака на НБУ, що вони стримують протиінфляційну…

А з чийого боку?

Олександра Кужель: З урядового боку.

А хіба з президентського боку нічого такого не помічалося?

Олександра Кужель: Ні з якого боку: ні з президентського, ні з урядового, ні з ВР.

Якщо ми з вами хочемо мати гроші, в яких впевнені, то це повинна бути 100% незалежність НБУ. Це при будь-яких симпатіях до голови до будь-якого.

По-друге, зараз треба серйозно поглянути на питання приватизації. І кошти від приватизації ні в якому разі, тобто три рази ставлю знак, що неможливо їх направляти на соціальні виплати: на збільшення зарплати, на виплати заощаджень, а терміново їх направляти на державні інвестиційні програми, які зможуть подолати інфляцію.

Перше – це сільське господарство, яке сьогодні найбільше (і це підтримують всі аналітики) швидко поверне кошти і дасть можливість державі не мати кризи харчування, збільшення можливості конкурентності щодо СОТ і входження до СОТ та можливості сьогодні навіть займатися експортом, коли така криза продуктова в Європі.

Але обов’язково разом з цією програмою треба програму зайнятості для сільського населення. Це дуже серйозні процеси, які йдуть у сільському господарстві, дуже серйозне вивільнення людей. І ми бачили в декількох селах там, де працювало 100 людей, зараз працює 10 людей. Всі інші у фонді зайнятості.

І обов’язкова терміново державна програма інфраструктури. Всі інші програми – це як вишивання хрестиком. Неможливо сьогодні з тією націнкою, яку сьогодні прийняла ВР, нам допомогти з вами.

Ну, наприклад, там є з м’яса курка. Ми з вами зайдемо у супермаркет. Якщо б я була власником супермаркету, то я не буду брати до реалізації курку. Мені це невигідно.

Тобто, вони зникнуть.

Олександра Кужель: 100%.

Пане Коновальчук, чи Ви погоджуєтеся з пані Кужель про те, що працюють обидві складові – це політична війна між Прем’єром та Президентом і взагалі землетрус…

Олександра Кужель: Світові тенденції.

…світові тенденції або ж не талановите управління?

Володимир Коновальчук: Я погоджуюся в більшості складових, які були названі.

Єдине, що я хочу наголосити, що, на мою думку, ми не маємо говорити про політику. Те, що політики між собою сваряться і не можуть щось поділити або щось вирішити, то це, звичайно, тільки погіршує ситуацію.

Я хочу сказати, в чому тут є проблема, в Україні, в економічній площині, якщо ми про це будемо говорити. У нас є певне збільшення попиту, досить відчутне, тому що якщо ми подивимося на статистичні дані, в нас зросли зарплати по всій Україні, і населення хоче купувати набагато більше товарів і послуг.

З другого боку, ми маємо певне посилення попиту. З іншого боку, ми не маємо пропозиції, яка відповідала б цьому підвищенню попиту. Чому? Тому що на український ринок не можуть зайти у великій кількості потрібні компанії.

Наприклад, на ринку житла. У чому є проблема високих цін в Києві? Тому що в Києві іноземні компанії не можуть нормально увійти на ринок і будувати тут житло. Купа всяких є перепон на ринку землі, на інших…

Олександра Кужель: Знаєте, чому дороге житло? Тому, що дуже великі хабарі. І іноземні компанії просто не сприймають, не можуть працювати в системі… Не тому, що важко увійти в ринок, вони не сприймають хабарництва…

Пані Кужель, якщо відштовхнутися від мегапасажу пана Коновальчука, до речі, про це сьогодні говорив і представник Президента у Кабміні Олександр Шлапак, про те, що Президент вважає, що немає балансу між пропозицією і попитом. Здавалося б, що от уряд Тимошенко знижує мито і, будь ласка, буде море товару.

Як Ви це оцінюєте?


Олександра Кужель: Я хочу сказати, що я декілька разів зустрічалася з нашими виробниками, наприклад, сонячної олії. Ви думаєте, вони можуть зайти в магазин «Фуршет», «Кишеня» і таке інше? Вони поставили б найдешевшу ціну. Але їх ніхто не пускає.

Ми не можемо сьогодні, за останні 10 років, скільки я піднімала це питання в уряді про внутрішню торгівлю, я вже не кажу про зовнішню, якою в нас ніхто не займається, у нас внутрішньою торгівлею ніхто не займався.

Замість того, щоб зробити маленькі магазинчики, щоб там була невелика ціна…

Я пам’ятаю, коли був дефолт у Росії, я зустрічалася з Хакамадою. Вона сказала: найбільше постраждали великі підприємства. Маленькі підприємства дуже швидко адаптувалися при дефолті. І змінив ціни, і відчував зміни.

Якщо б була велика кількість маленьких магазинів, таких як сімейні крамнички, то ніколи б ми не відчули, люди середнього класу, таке збільшення цін. Бо там він відразу зрозумів би, що куплять 10 банок, але по нижчій ціні, і він все рівно виграє, бо кошти роблять кошти, обігові кошти…

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG