Доступність посилання

ТОП новини

Українську олію Євросоюз поставить у жорсткі умови


Віталій Єреміца Брюссель 22 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Непорозуміння із українською соняшниковою олією, у якій були виявлені сліди нафтопродуктів, все ще тривають. Єврокомісія визнала непереконливими надіслані Україною гарантії та запевнення щодо майбутнього постачання олії на європейський ринок. У відповідь Києву були пред''явлені нові вимоги глибшого контролю та повніших гарантій. Але отриману в Брюсселі інформацію, що надійшла вчора ввечері, знову визнали незадовільною. Євросоюз має намір вжити до України суворих запобіжних заходів. Так ЄС вчиняє завжди до будь-якої країни, якщо виявляють загрозу для споживачів. Найбільш помітними нещодавніми випадками були діоксин в італійському сирі, чи «хлоровані» американські курчата.

Речниця департаменту Єврокомісії, що відповідає за охорону здоров’я, Ніна Пападулакі в інтерв’ю Радіо Свобода підтвердила, що Євросоюз справді щойно отримав гарантії від України, проте не у повному обсязі. Тому Єврокомісія має намір вжити запобіжних заходів стосовно імпорту до ЄС соняшникової олії від українських виробників.

«Заходи, щодо забрудненої української олії можливі найрізноманітніші: або обмеження на ввіз, або набагато суворіший контроль — аж до ембарго на імпорт такої олії до ЄС. Та що є напевно й остаточно – це те, що запобіжні заходи найближчим часом таки будуть вжиті. Ми вже рекомендували країнам Євросоюзу зняти з обігу олію українського походження, а також усі інші продукти харчування, до складу яких входить понад 10 відсотків такої олії», – зазначила Ніна Пападулакі.

На країни Європейського Союзу припадає 55 відсотків від усього експорту української соняшникової олії.

Українська сторона досі не встановила джерела забруднення

За даними європейських контролюючих інстанцій, зокрема, іспанського агентства з безпеки харчових продуктів, виявлене забруднення олії малотоксичне й не становить великої загрози для здоров’я людини. Проте Греція та Іспанія наклали повну заборону на будь-яке надходження української олії на їхні ринки.

Загалом олію з нафтопродуктами було виявлено у 19 країнах європейської спільноти та ще у трьох державах за межами ЄС. Європа одразу звернулася до українського керівництва, вимагаючи знайти джерело забруднення та убезпечити майбутній експорт від подібних явищ.У той же час, всі країни-члени ЄС були попереджені через РАПЕКС – швидкісну систему сповіщення про небезпеку та дефекти харчових продуктів.

Минулої п’ятниці до Брюсселя надійшло повідомлення з України. У ньому говорилося, що походження забруднення у соняшниковій олії, 40 тисяч тонн якої було експортовано до країн Євросоюзу, все ще не виявлене. Тож реакцією Єврокомісії була рекомендація повертати до України всю олію, що тим часом продовжувала надходити на ринки Західної Європи.
XS
SM
MD
LG