Доступність посилання

ТОП новини

Закарпаття: чи виникнуть проблеми з кампанією літнього оздоровлення дітей?


Надія Петрів Ужгород, 23 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Тендерне законодавство завдає чи не найбільше клопоту закарпатській владі при організації літнього відпочинку дітей. Крім того, відпочинок для школярів подорожчав більше ніж удвічі. Влада каже, що причина у зростанні цін на продукти харчування та паливо, але обіцяє, що 54 відсотки закарпатських дітей принаймні один раз за канікули відпочинуть безкоштовно. Батьки вже говорять про протилежне.

Від 70 до 150 гривень на добу обійдеться літнє оздоровлення однієї закарпатської дитини цього літа. Таку розбіжність влада пояснює нюансами організації відпочинку: дорожчим він буде в тих таборах, у яких будуть довшими зміни й організовуватимуть поїздки на басейни, екскурсії, атракції.Та батькам не варто перейматися, бо для переважної більшості дітей одноразова путівка буде безкоштовною. У різних районах Закарпаття планують оздоровити від 54 до 80 відсотків від загальної кількості школярів.

Гроші на це надають місцеві органи самоврядування. Вони ж і нарікають на суттєве подорожчання цьогорічного відпочинку.

«Важче проводити оздоровлення в цьому році, тому що «вискочили» ціни, зросли практично на все. А закладалися ж по бюджету гроші на оздоровлення на початку року, і передбачити такий інфляційний стрибок було важко», – скаржиться начальник управління у справах молоді та спорту Закарпатської ОДА Володимир Фленько.

Через тендери невідомо, якими будуть умови для дітей у таборах

Але найбільша проблема, за словами місцевих чиновників, у тендерному законодавстві. Згідно з його вимогами, оглянути табір, який пропонує свої послуги для літнього відпочинку, до проведення тендерного аукціону заборонено, нарікає Володимир Фленько.

«Тендери в напрямку оздоровлення недоцільні! Бо ми практично не бачимо той табір, який перемагає, не можемо визначити кращі табори для наших дітей. Ми фактично купуємо «кота у мішку», не знаючи, на якому рівні, в якому стані, ми бачимо лише подану тендерну документацію», – каже обласний урядовець.

Батьки ж дітей переймаються зовсім іншими турботами. Насамперед вони скаржаться на те, що практично відсутня інформація про наявність путівок, таборів, умови перебування в них. І це при тому, що перша зміна розпочинається вже за якісь два тижні. А дехто розповідає, що замість обіцяних безкоштовних путівок їх пропонують за гроші.

Закарпаття стає популярнішим для оздоровлення, ніж море

При всьому місцеві чиновники кажуть, що відпочинок для дітей у Закарпатті цього літа порівняно з іншими регіонами України доволі дешевий. Приміром, у східних областях пропонують путівки, в яких вартість доби для однієї дитини сягає навіть 600 гривень.

Вочевидь, через це нині до Закарпаття з інших областей надійшло більше запитів на можливість оздоровлення школярів, ніж регіон може прийняти. Місцева влада переконана, що вагому роль у цьому відіграє й забруднення Чорного моря, і обіцяє зробити все можливе навіть для чужих дітей.
XS
SM
MD
LG