Доступність посилання

ТОП новини

Росія не виконує положення про порядок судноплавства в Керченській протоці, повідомляє тижневик «Дзеркало тижня»


Видання посилається на інформацію Центру регулювання руху суден (ЦРРС) українського держпідприємства «Дельта-лоцман» і ЦРРС «Керч».

Через шторм торік у листопаді в Керченській протоці постраждали 15 суден
Видання посилається на інформацію Центру регулювання руху суден (ЦРРС) українського держпідприємства «Дельта-лоцман» і ЦРРС «Керч».

Тимчасове положення про порядок проходження суден у Керченській протоці було підписане між урядами України і Росії після масових корабельних аварій у листопаді 2007 року для забезпечення безпеки судноплавства в протоці.

За даними «Дельта-лоцман», положення працювало тільки до кінця минулого року, тобто лише півтора місяці: «З 31 грудня росіяни в односторонньому порядку відмовляються його виконувати, – повідомив заступник начальника ЦРРС «Керч» Володимир Когтєв. За його словами, українська сторона зі свого боку продовжує його дотримуватись.

За даними центру «Керч», за останні 10 днів зафіксовано 25 порушень тимчасового положення з боку російських суден. При цьому жодних офіційних роз’яснень від російської сторони з цього приводу досі одержати не вдалося.

«Жодних офіційних заяв, ні письмово, ні під час засідань спільної урядової комісії одержано не було», – повідомив тижневику «Дзеркало тижня» заступник міністра транспорту і зв''язку України, директор Департаменту морського і річкового транспорту Володимир Работнєв.

Таким чином, утворилася «сіра» зона. «Вони там петляють, ніби як на російській стороні, ніби, на українській, там незрозуміле щось відбувається. Немає жодного контролю за безпекою мореплавання в каналі, з виходу і в Чорне, і в море Азовське. Україна не одержує грошей за перевалювання. Ми даємо можливість для зловживань, там сама контрабанда», – сказав тижневику «Дзеркало тижня» заступник начальника портофлоту Керченського МТП Олександр Ольховський.

Тимчасовим положенням регламентувалося, що двічі на добу сторони обмінюватимуться даними щодо прогнозів погоди і штормових попереджень, і за наявності останніх прийматимуть обопільне рішення про переведення суден у безпечніше місце.

Через шторм 10-11 листопада минулого року в Керченській протоці постраждали 15 суден, з них 5 затонули і 10 сіли на мілину.
XS
SM
MD
LG