Доступність посилання

ТОП новини

Київ обирав мера. Чи нового?


Леся Бакалець Київ, 25 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Метрові бюлетені, 37 партій та 70 кандидатів на голову міста – кияни роблять свій вибір. Хто буде у головному кріслі міста? Розумний, сильний, за кого не соромно чи той самий? Кореспондент Радіо Свобода побувала на одній із виборчих дільниць.


«Ми до вас прийшли з виборчої комісії, щоб ви проголосували» – тільки після таких слів Олена Петрівна відкрила двері незнайомцям, і представники виборчої дільниці зайшлу у квартиру. Декілька підписів, і жінка може голосувати. Питає, як же забезпечити таємницю процедури – і всі присутні тут же кажуть, що можуть відвернутися.

Таких людей, що за станом здоров’я не можуть самі прийти на вибори, на районній дільниці номер 33 в Києві 23 особи. До кожного ходять пішки у супроводі міліціонера, із запломбованою скринькою та спостерігачами від різних політичних сил.

На цій виборчій дільниці спостерігачів іноді було більше, ніж самих виборців. І у спостережливості їм не відмовиш: тільки у кабінку для голосування заходить жінка з неповнолітньою дитиною, одразу біля кабінку декілька вже перевіряє – а чи справді друга особа не має права голосу і закон не порушується.

У перервах між тренуванням уваги спостерігачі від полярних партій та блоків спокійно говорили на життєві теми, пили чай із бутербродами та розповідали один одному про себе.

Голова виборчої дільниці Ярослав Мельник переконує, що жодних порушень не було: «Все тихо, спокійно, люди приходять, ставлять позначку у бюлетені і йдуть».

Перше, на за чим слідкує голова дільниці разом із спостерігачами, – чи не видно у виборчих кабінках спалахів від фотоапаратів. Всі попереджені про схему підкупу голосів. Але він переконує, що подібних випадків на його дільниці не було.

Метрові бюлетені до кінця не дочитати

Найбільше проблем у людей виникало з довжиною бюлетенів – понад метр, заповнювати їх дуже незручно. Студентка Тамара сміється й каже: сьогодні прізвища більше від половини кандидатів на посаду мера Києва та до Київради побачила вперше.

«Поки знайдеш того кандидата, якого треба обрати, треба перечитати весь список, а той список такий, що аж за стіл перевалюється, тому що, по-перше, він слизький, а по-друге, він занадто довгий. І обирати таку кількість депутатів нерозумно – з тих усіх, хто там балотується, я, чесно кажучи, знаю тільки шість. Решту побачила тільки сьогодні – і це жахливо», – каже виборець.

У самому кінці бюлетенів ішов пункт «Проти всіх». Пенсіонери Микола Харитонович та Любов Тимофіївна запевняють, що до нього навіть не дочитали – тим більше, що вони «мають активну громадянську позицію» і свого кандидата. Імені, правда, не називають.

«Ми ніколи проти всіх не голосували. А що означає проти всіх? А що тоді зміниться, хто зостанеться? Ми цікавимось, кого треба вибрати, а проти всіх ми ніколи не голосуємо», – кажуть двоє пенсіонерів.

Хто переможе і стане черговим головою столиці, Територіальна виборча комісія має право оголошувати до 4 червня. Поки ж Київ радіє від того, що з вулиці зникла численна передвиборча агітація.
XS
SM
MD
LG