Доступність посилання

ТОП новини

ООН вважає, що грузинський безпілотник збили росіяни. Грузинська опозиція вимагає повторних виборів


Мар’яна Драч Прага, 26 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Організація Об’єднаних Націй встановила: грузинський безпілотний літак минулого місяця збили росіяни. Це повідомлення надійшло у той момент, як опозиція у Тбілісі поставила президентові Саакашвілі ультиматум скасувати результати парламентських виборів.

Абхазські військові демонструють залишки збитого грузинського безпілотного літака, Абхазія, 13 травня 2008 р.
Місія ООН у Грузії дійшла висновку: літак, який збив грузинський безпілотний літак-спостерігач 20 квітня, належав Військово-повітряним силам Росії. Відтак Місія ООН наголошує, що залучення третьої сторони, тобто Росії, в зоні грузинсько-абхазького конфлікту принципово несумісне з домовленостями про врегулювання цього конфлікту.

Водночас представники ООН уважають, що й польоти грузинських літаків-спостерігачів над зоною конфлікту теж порушують ці домовленості.

Росія ж продовжує заперечувати свою причетність до того інциденту, відповідальність за який узяла на себе влада невизнаної Абхазії. Натомість Грузія раніше називала цю ситуацію «актом міжнародної агресії» з боку Росії.

Опозиція вимагає нових виборів

Тим часом опозиція у Тбілісі говорить про «терор» з боку грузинської влади. Опозиціонери зібрали сьогодні на мітинг десятки тисяч своїх прихильників із вимогою проведення нових виборів до парламенту. Один із лідерів Об’єднаної опозиції Давид Ґамкрелідзе заявив, що учасники протесту дають Президентові Міхеїлу Саакашвілі дві години, щоб той вийшов до народу і визнав, що вибори 21 травня були сфальсифіковані. Майже всі опозиційні депутати заявили, що відмовляються від своїх мандатів.

По тому мітинг опозиції розійшовся, але опозиційні лідери закликали своїх прихильників зібратися знову в ніч на 10 червня, щоб зірвати заплановану на цей день першу сесію новообраного парламенту.

Сьогодні ж грузинська влада зірвала плани опозиції перестріти військових та інших учасників параду з нагоди сьогоднішнього Дня незалежності Грузії. Парад пройшов на годину раніше, ніж було оголошено.

Саакашвілі не почув ультиматуму

Не послухала влада й ультиматуму. Єдиною альтернативою за нинішньої ситуації є діалог, заявив президент Міхеїл Саакашвілі. Грузинський керівник висловив упевненість, що багато з представників опозиції не бойкотуватимуть новий парламент, а ввійдуть до нього. Крім цього, Саакашвілі наголосив на викликах для грузинської незалежності.

«Грузія сьогодні у складній ситуації. На її території закордонна армія, яку ми не запрошували і присутність якої ми рішуче відкидаємо», – наголосив Міхеїл Саакашвілі.

За результатами парламентських виборів у Грузії 21 травня прихильники Саакашвілі з партії «Єдиний національний рух» отримують 120 зі 150 мандатів, решту 30 – представники чотирьох опозиційних партій і блоків.

Міжнародні спостерігачі не оминули увагою проблеми, які були на виборах, але й констатували значний поступ у бік демократичності порівняно з попередніми виборами. Схвально оцінив вибори в Грузії і офіційний Київ.

Матеріали до теми:

• У Грузії партія Міхеїла Саакашвілі зберегла більшість у парламенті • Росія звинувачує Захід в озброєнні Грузії. Тим часом лідер самопроголошеної Абхазії прибув до Москви
XS
SM
MD
LG