Доступність посилання

ТОП новини

Київська шахівниця: хто, з ким, за що і проти кого?


Тетяна Ярмощук Київ, 27 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Київські вибори минули. І хоча офіційних результатів ще немає і не виключено, що вони ще неодноразово оскаржуватимуться у судах, загальна картина зрозуміла. Лідером мерських перегонів є чинний мер Києва Леонід Черновецький. А до Київради проходять сім політичних сил. Веде перед Блок Черновецького, після якого йде Блок Юлії Тимошенко.


Прізвище мера залишається незмінним. Ним знову стає Леонід Черновецький.

Однак перемога на позачергових, ініційованих опонентами, виборах, зробить Черновецького сильнішим, каже політичний експерт Костянтин Малєєв. На його думку, загалом політика нового-старого мера не зміниться, роздача київських земель триватиме, проте Черновецький щось намагатиметься робити для Києва.

«Він тільки підкріпив свої позиції. Судячи з розкладів у Київраді, він і надалі буде їх зміцнювати. Його позиції у Києві стали набагато міцнішими, ніж були до виборів. Зміняться акценти, все буде ще нахабніше і більш демонстративно», – вважає Малєєв.

Більшість за Черновецьким?

Блок Леоніда Черновецького, Блок Юлії Тимошенко, Блок Віталія Кличка, Блок Володимира Литвина, «Громадський актив Києва», Партія регіонів та Блок Миколи Катеринчука. Саме ці політичні сили проходять до Київради. Якою ж може бути майбутня коаліція?

Блок Юлії Тимошенко та Блок Віталія Кличка самостійно створити більшість у Київраді не зможуть. Не створять її самостійно і Блок Леоніда Черновецького та наближені до нього сили, каже в інтерв’ю Радіо Свобода політичний експерт Кость Бондаренко.

Тож формат майбутньої більшості у Київраді залежатиме від Блоку Володимира Литвина. Хто домовиться з литвинівцями, той і матиме більшість. І найімовірніше, що цей хтось буде саме Черновецький.

«Тепер усе буде залежати від такої постаті, як Віктор Пилипишин, формат коаліції залежатиме саме від нього. А враховуючи те, що минулого тижня БЮТ необачно вирішив ініціювати недовіру Пилипишину у Шевченківському районі, то, думаю, що БЮТ буде дуже проблематично знайти спільну мову з Пилипишиним і Блоком Литвина. Тому більшість все-таки формуватиметься Блоком Черновецького за погодженням із Блоком Литвина. І Блок Литвина зможе отримати великі преференції у цьому новому форматі більшості», – каже Бондаренко.

Київські міські вибори оглядачі називали генеральною репетицією наступних виборів Президента. Зважаючи на те, що українська столиця не є електоральним полем Партії регіонів, то це була гра Юлії Тимошенко та Віктора Ющенка.

Скидається, що у програші лишилися обоє. Питання, хто програв більше. Блок Юлії Тимошенко програв посаду мера та здобув менше голосів, ніж на минулих виборах. А «Наша Україна – Народна самооборона», за попередніми результатами, взагалі не проходить до Київради.



Матеріали до теми:

• Вибори у Києві: чого хотіли, що отримали?
XS
SM
MD
LG