Доступність посилання

ТОП новини

Берлін: засідання Парламентської асамблеї НАТО


Берлін, 27 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У засіданні Парламентської асамблеї Північноатлантичного альянсу взяли участь близько 300 представників із понад 50 країн – у тому числі й з України. Канцлер Німеччини Анґела Меркель наголосила на важливості інтенсифікації діалогу між Альянсом і Москвою.

Ситуація в Афганістані і в Іраку, відродження мирного процесу на Близькому Сході, але також боротьба з кіберзлочинністю – такими були головні теми парламентської асамблеї НАТО, яка відбулася в Берліні. Під час форуму йшлося і про ситуацію навколо атомної програми Ірану. Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, зокрема, пригрозив Тегерану посиленням міжнародного тиску, якщо той не продемонструє готовність до співпраці.

Під час Парламентської асамблеї НАТО українське питання, тобто прагнення України приєднатися до Альянсу, безпосередньо не порушували. Але в кулуарах зустрічі йшлося загалом про подальше розширення НАТО на Схід. Російський депутат, голова оборонного комітету Держдуми Віктор Заварзін вказав на відкриті проблеми між Росією й НАТО через розширення Альянсу на пострадянський простір. Крім того, Росія й надалі критикує плани розмістити в Східній Європі елементи американської системи ПРО.

Виступаючи в Берліні, канцлер Німеччини Анґела Меркель закликала керівництво НАТО до більш інтенсивного діалогу з Росією. Для того, щоб уникнути накопичення певних упереджень, вона запропонувала частіше проводити двосторонні зустрічі на найвищому рівні. Водночас, попри критику з боку Москви, Меркель знову виступила на захист планів встановити в Східній Європі елементи американської системи ПРО. При цьому вона вказала на загрозу, яку несе в собі атомна програма Ірану.

Під час роботи Парламентської асамблеї НАТО Берлін відвідали також учасники проекту «Громадська підтримка надання ПДЧ Україні». За словами керівника делегації Олега Рибачука, вдалося провести переговори як у Бундестазі, так і у відомстві канцлера. Рибачук висловив сподівання, що канцлер Німеччини під час її візиту до Києва, який, як стало відомо, має відбутися вже наступного місяця, надасть чіткі сигнали Україні в питанні євроатлантичної інтеграції.
XS
SM
MD
LG